Szándékos hibák az Országimázs Központ szerződéseiben

A vagyonkezelésre vonatkozó előírások szándékos megszegésére utaló adatokat találtak az Országimázs Központ szerződéseiben. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, rendőrség keresi a felelőst - értesült a Tények. Az rendőrséghez került dokumentumokból kiderült: 2000-ben közel négymilliárd forintot fizetett az imázsközpont a Happy End és Ezüsthajó Kft-nek.

A hatóság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Az imázsközpont szerződéseit jelenleg igazságügyi könyvvizsgálók vizsgálják. A nyomozók korábban úgy vélték, hogy a központ könyvelésében tapasztalt hiányosságok megteremtették a visszaélések lehetőségét, azonban mostanra már találtak arra utaló adatokat, hogy a vagyonkezelői kötelezettségeket valakik szándékosan megsértették - értesült a Tények.

A dokumentumokból megállapították, hogy az Országimázs Központ a négy évre szóló keretszerződésen túl eseti megállapodásokat is kötött a Happy End és az Ezüsthajó Kft-vel. Az eseti szerződések értéke minden esetben meghaladta a közbeszerzési törvény által meghatározott összeget, ám a cégeket nem pályáztatták - állítja a rendőrség.

A nyomozók szerint szokatlan az is, hogy a két kft nem csatolt tételes költségelszámolást a számlákhoz, miközben a megbízási díj a költségektől függött. Az dokumentumok alapján az Országimázs Központ 2000-ben közel négymilliárd forintot fizetett ki a két cégnek. A rebndőrségi vizsgálat a 2001-es és a 2002-es kifizetésekre még nem terjedt ki.

Korábban:

Happy End-ügy: bekérték a szerződéseket a MeH-től