Nem tartanak a Berettyó áradásától

A Berettyó egy szakaszán továbbra is fenntartják az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A szakemberek szerint miután ismét hideg az idő, nem kell tartani további áradástól.

A Berettyó áradása miatt a folyó Darvas és az országhatár közötti szakaszán továbbra is fenntartják az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A Berettyón a készültséget a pocsaji mértékadó vízmérce 247 centiméteres vízállása mellett rendelték el, s a folyó ugyanott kedden már csaknem 430 centiméteres vízmagassággal tetőzött. Szalárd térségében december 31-én az esti órákban tetőzött a folyó.

A szakemberek megítélése szerint miután az idő ismét hidegre fordult, az árhullámnak nincs utánpótlása, s ezáltal nem kell áradástól tartani. Ennek ellenére a TIVIZIG dolgozói éjjel-nappali szolgálatot látnak el a térségükbe tartozó folyók magyarországi védelmi szakaszain. A védekezési eszközök és anyagok a védvonalak mentén megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. A folyókon a jég tömege, vastagsága és szilárdsága nem jelentős, így torlaszok kialakulásától nem kell tartani.

Korábban:

Árvízvédelmi készültség a Berettyón