Egy éve halt meg Zámbó Jimmy

Tavaly január 2-án különös fegyverbalesetben elhunyt a sokak által csak Királynak hívott énekes, Zámbó (Jimmy) Imre. A rendőrség most újból elővette az eset már hónapok óta lezárt aktáit, melyben megállapították, hogy baleset történt. Jimmyt halála után ezrek gyászolták, és családja, hogy betöltse az utána maradt űrt Jimmy Band néven zenekart alapított.

Egy éve, január 2-án hajnalban különös körülmények között fejlövés érte Zámbó Imre, popénekest. Az előadóművész saját fegyvere által súlyos koponyasérülést szenvedett csepeli otthonában, majd néhány órával később közölték a hírt, hogy a Honvéd Kórházban belehalt sérüléseibe.

Zámbó Imre, vagy ahogyan rajongói nevezték: Jimmy, a Király 43 évet élt. Jimmy az utóbbi évek egyik legsikeresebb előadó-énekese, aki lehengerlő önbizalomból táplálkozó kitartásával érte el, hogy egy ország hívja őt "a Király"-nak. 1987-ben robbant be a popiparba mint a "négy és fél oktávos" énekes. Első slágere rendkívüli hangterjedelmét volt hivatott bizonyítani, úgy készült, hogy a legnagyobb magasságokat és mélységeket vonultathassa fel. Ez remek marketingfogás volt, évekig védjegye maradt a négy és fél oktáv.

Zámbó Jimmy lett minden idők legsikeresebb magyar popzenésze a Mahasz lemezeladási toplistája alapján, melyen a 2001. február elején összesített adatok szerint az első 13 helyet a Király albumai foglalták el. Jimmy teljes repertoárja, azaz minden lemeze szerepelt a toplista élén. Az egyedülálló eseményt hitelesítette a Guinness Világrekordok hivatalos irodája.

A különös haláleset után a Jimmy családja rengeteget szerepelt, a média első számú témája lett. Majd Jimmy Band néven egy zenekart alakítottak, és értelemszerűen a Király dalait játsszák. Az együttes énekese Zámbó Árpád, Jimmy testvére, hiszen ő hasonlít leginkább az elhunyt Királyra.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság február elején zárta le a zenész halála ügyében indított államigazgatási eljárást. A szakértői vélemények, valamint a meghallgatott személyek elmondása és a helyszíni szemle eredménye alapján egyértelműen megállapították, hogy Zámbó Imre önkezűleg vetett véget életének, amely fegyverkezelési hibából eredő véletlen baleset következménye volt.

Nemrég azonban az ORFK újabb információt kapott a tavaly január másodikán elhunyt énekes halálával kapcsolatban, ezért ellenőrzésre ismét bekérte a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól az ügyben indított, és már lezárt eljárás iratait. A rendőrségi tájékoztatás szerint ezúttal az ügy részletkérdéseit vizsgálják meg.

Korábban:

Ellenőrzik Zámbó Jimmy lezárt aktáit

Zámbó "Jimmy" Imre, a Király - élt 43 évet