Horváth állítja: bizonyítani fogja ártatlanságát

Vágólapra másolva!
Jelenleg nem gyanúsítják a móri Erste Bankban történt gyilkosságok elkövetésével Horváth Szilárdot, aki ma hajnalban adta fel magát a Venyige utcai börtönnél. Horváth ragaszkodik ahhoz, hogy nincs köze a móri vérengzéshez; azt állítja, van olyan személy, aki ezt bizonyítani is tudja. Horváth és jogi képviselője állítják: Horváth mindent meg fog tenni azért, hogy bebizonyosodjon ártatlansága. A rendőrség várhatóan hétfőn délután hallgatja meg Horváth Szilárdot.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem gyanúsítják a móri Erste Bankban történt gyilkosságok elkövetésével Horváth Szilárdot, aki ma hajnalban adta fel magát a Venyige utcai börtönnél - mondta Thaisz Andrea, Horváth jogi képviselője. A hatóságok azt mondták az ügyvédnek, hogy nem tőlük származik az az információ, hogy Horváthot meggyanúsították a móri üggyel kapcsolatban, és az sem, hogy körözést bocsátottak volna ki a férfi ellen. Ugyanakkor a rendőrség adta ki a bankrablás utáni órákban, hogy a 28 éves férfi összefüggésbe hozható a mészárlással, és azóta hajtóvadászat indult ellene és feltételezett társa F. Róbert után. Mint ahogy Orbán Péter rendőrfőkapitány a támadás után néhány órával bejelentette: F. Róbert és Horváth Szilárd összefüggésbe hozható a bűncselekménnyel, sőt, azt is közölte: 10 millió forint üti a markát a nyomravezetőnek.

Az ügyvédnő közölte: védence nem is feltételezett gyanúsított, a rendőrség szerint csak összefüggésbe hozható a cselekménnyel. Egyelőre nem hallgatták meg sem tanúként, sem gyanúsítottként. "A rendőrség nem tervezi Horváth Szilárd meggyanúsítását a Móron elkövetett brutális rablógyilkossággal kapcsolatban" - mondta Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A férfit a büntetés-végrehajtás Venyige utcai intézetéből szigorú biztonsági intézkedések mellett átszállítják át az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára, és várhatóan hétfőn délután hallgatják meg.

Horváth Szilád
Fotó: MTI

Horváth Szilárd a lövöldözést követő napon, pénteken megjelent az ügyvédnő irodájában. Ezután várták a lehetőséget, hogy a férfi feladhassa magát a büntetés-végrehajtási intézetben, mert egy korábbi bűncselekmény miatt is körözték. Az elmúlt napokban végig tartották a kapcsolatot az intézettel, és támogatást kértek tőlük. Szerettek volna olyan körülményeket biztosítani, hogy ne történhessen tragédia, amikor Horváth feladja magát. Horváth attól félt ugyanis, hogy a rendőrök félreértik a férfi egy mozdulatát, "ami nem kívánatos eseményekhez vezethetett volna" - fogalmazott az ügyvédnő.

Először kérték, hogy legyen jelen az eseményen egy büntetés-végrehajtási ügyész vagy bíró. Mikor ez nem sikerült, magánakcióba kezdtek, és felvették a kapcsolatot a Kékfény című műsor felelős szerkesztőjével, Csákány Tiborral. A rendőrök ma Csákányt is meghallgatták. A szerkesztő elmondta: annak ellenére, hogy a nyomozás még ismeretlen tettesek ellen zajlik, kizárólag Horváth Szilárdról kérdezték.

Az ügyvédnő elmondta, hogy együttműködnek a nyomozókkal, Horváth vallomást tesz és mindenre hajlandó, hogy bebizonyosodjon ártatlansága. Tanúvallomást csak ügyvédje jelenlétében fog tenni, és ez ma még nem történt meg. Thaisz Andrea ügyvéd azonban arról nem tudott nyilatkozni, hogy hol volt a keresett férfi a mészárlás idején. Hozzátette, védence ezt majd elmondja a rendőrségnek.

Hóbár Mónika, Horváth barátnője
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Horváth Szilárd barátnője, Hóbár Mónika elmondta, hogy többször is beszélt telefonon a móri bankban történt lövöldözés napján barátjával. Reggel is beszéltek, délelőtt 11 óra körül is, és az is elképzelhető, hogy a bankrablás idejében is hívták egymást - mondta Hóbár. A rendőrség elkobozta a nő telefonját, így barátnője elképzelhetőnek tarja, hogy akár az is kiderülhet, hogy a gyilkosságok pillanatában éppen telefonon beszéltek egymással. A móri vérengzés másnapján, pénteken is beszéltek telefonon, aznap Horváth Szilárd már felkereste az ügyvédet az irodájában.

Hóbár megjegyezte, hogy nem ismeri F. Róbertet, aki a rendőrség szerint Horváth társa lehetett. A férfi barátnője elmondta, hogy személyesen utoljára a múlt hét elején találkozott barátjával. Hozzátette: nem árulta el neki Horváth, hogy hol volt a gyilkosság időpontjában, de közölte, hogy van olyan személy, aki tudja bizonyítani, hogy máshol volt, és a rendőrségnek majd elmondja.

Tiefenthaler Eszter

Korábban:

Alsónadrágban adta fel magát Horváth Szilárd

Feladná magát Horváth Szilárd

Stabil a móri támadás túlélőjének állapota

Ajánlat:

Itt elolvashatja az [origo] összes cikkét a móri bankrablásról

Fórum:

Hat halott egy móri bankrablásnál