Mikola meggondolta magát: mégsem tájékoztat a Nyírő kórházról

Mikola István egészségügyi miniszter nem kíván többet beszélni a Nyírő Gyula Kórház belosztályáról. Ez azért meglepő, mert az ügy kirobbanásakor Mikola volt az első, aki szinte mindenhol hangot adott felháborodásának, és ő volt az, aki megígérte, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a nyilvánosságot az osztályon lefolytatott vizsgálatról. Ezt Mikola azóta sem tette meg.

Mikola István nem kíván a továbbiakban beszélni a fekete angyal-ügyről, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az érintett budapesti Nyírő Gyula kórházban a meglévő szabályoknak megfelelően és a szükséges új szabályokat előírva lássák el a betegeket.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten újságírók előtt kijelentette: a Nyírő kórház I. számú belgyógyászati osztályának időleges bezárása szükséges volt, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) helyesen intézkedett. Az ÁNTSZ az úgynevezett fekete angyal-ügy miatt folytatott vizsgálatot a kórház belgyógyászati osztályán, miközben annak működését felfüggesztette.

A Nyírő Gyula kórház I. számú belgyógyászati osztályának egyik ápolónőjét több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség. F. Tímea ugyan korábban azt állította, hogy 30-40 embert segített át a halálba, később azonban ezt a vallomását módosította. Eszerint nem megölni akarta a betegeket, csak a fájdalmukat enyhíteni.

Lun Katalin fővárosi tiszti főorvos szerdán közölte: az ÁNTSZ szakfelügyeleti vizsgálata nem állapított meg a Nyírő Gyula kórházban olyan szabálytalanságot, amely az osztály működésének további felfüggesztését indokolná.

Mikola István állítja: az ügy kapcsán elrendelt országos vizsgálatot a kórházakban jóérzéssel várják.

(MTI)