Mérgezett szalámit exportált Magyarország Amerikába

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint a Liberty Richter nevű, New Jersey állambeli élelmiszercikk-importáló vállalat vissza kíván vonni a forgalomból több mint másfél tonna magyar szalámit, listeria-fertőzés gyanúja miatt. A szalámi a "PICK HUNGARIAN SALAMI" cimkét viseli.

Az amerikai minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrei a rutinszerű importcikk-ellenőrzési eljárás során észlelték a termék esetleges fertőzöttségének jeleit, a fogyasztással összefüggő megbetegedésről nincs értesülés. A szóban forgó szalámit január 23-án készítették Magyarországon, és az Egyesült Államokon belül már továbbították kiskereskedelmi egységekhez, mégpedig Kaliforniában, Illinois-ban, Massachusetts-ben, Michiganben, New Jersey-ben, New Yorkban és Ohióban.

A szalámi a "PICK HUNGARIAN SALAMI" cimkét viseli, és L23 jelzésű, 1,24 kilogramos rudakban árusítják. Az amerikai agrártárca élelmiszerbiztonsági illetékesei azt javasolják, hogy aki vásárolt magyar szalámit a közelmúltban, bizonyosodják meg arról, hogy az nem a visszavont készletből származott-e.

A Pick Szeged Rt.-nél elismerték, hogy ők szállították Amerikába a fertőzésgyanús szalámit. Az 1,7 tonna árú értéke 2 millió Ft. A megsemmisítésre váró húskészítmény helyett újat küldenek. "Mostantól a Picknél tételesen vizsgálják a téliszalámi szállítmányok esetleges lisztéria fertőzöttségét" - közölte Kevei Béla, a Pick Szeged Rt. húskészítmény igazgatója.

Kevei kijelentette, hogy a gyárat minden esetben fertőzésmentes áru hagyja el, ám nem kizárható, hogy az USA-ba olyan szállítmány került, amely Nyugat-Európában még megfelelő lett volna. Az EU országaiban ugyanis grammonként száz csíraszámig még be lehet vinni az árut, ám az USA-ban a csíraszám értékének nullának kell lennie. Ezért az elkövetkezendő időszakban fokozottan ellenőrzik az exportra kerülő mennyiséget, mindenekelőtt az USA-ba kerülő szállítmányokat.
A szakágai igazgató szerint a mostani eset az Amerikai Egyesült Államokban része annak a félelemnek, amely a húsfogyasztás körül kialakult.

A szakember elmondta: a lisztéria fertőzés okozhat viszonylag enyhe lefolyású betegséget okozhat, ám súlyosabb esetben halálhoz is vezethet. Ilyen fertőzés nyomán három-négy éve már volt haláleset az USA-ban, és Kevei szerint Franciaországban is követelt már halálos áldozatot. Ezért az elővigyázatosság mindenképpen indokolt.

A Pick vezető képviselője beszélt arról is, hogy a szállítást tovább folytatják az Amerikai Egyesült Államokba.

(MTI)