Lehet, hogy nem lesznek júniustól ombudsmanok?

Nincs még közös, egyeztetett jelöltjük a parlamenti pártoknak az ombudsmanok személyére. Tegnap járt le az a határidő, amelyet Mádl Ferenc köztársasági elnök adott a hat pártnak, hogy javaslatot tegyenek a három országgyűlési biztos és az ombudsman általános helyettesének posztjára. Ha nem sikerül rövidesen dűlőre jutni, gyakorlatilag megszűnik maga az intézmény is.

A parlamentnek március végére meg kellene választania az ombudsmant, az ombudsman általános helyettesét, az adatvédelmi biztost, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek biztosát is. Az országgyűlési biztosok hatéves mandátuma ugyanis június végén jár le, az általános helyettes tisztsége pedig tavaly május óta, Polt Péter legfőbb ügyésszé választása miatt betöltetlen. A köztársasági elnök a január 22-i sikertelen hatpárti egyeztetés után felkérte a pártokat, hogy február végére tegyenek egyeztetett személyi javaslatot mind a négy tisztség betöltésére, de a jelöltek ne pártokhoz kötődő személyek legyenek.

A januári egyeztetés azért hiúsult meg, mert az MSZP ragaszkodott saját jelöltjéhez, Takács Alberthez az ombudsman általános helyettesének posztjára. Mivel kétharmados választásról van szó, a szocialisták nélkül nem lehet döntést hozni a kérdésben.

Ha a hat párt az ombudsmanok június végén lejáró mandátumáig sem tud megállapodni, akkor tulajdonképpen megszűnik az ombudsman hivatala is, hiszen ezek egyszemélyes intézmények. Ha tehát nincs konszenzus, akkor nincs intézmény sem.

A Népszava a kormánypártoktól megtudta, az ügyben nem volt új egyeztetés, ezért jelöltjeiket nem kívánják nyilvánosságra hozni. Arra sem kívántak válaszolni, hogy támogatják-e az eddigi ombudsmanok újraválasztását. Az MSZP-nek sincs még kialakított álláspontja, a párt ugyanakkor elégedett az eddigi tisztségviselőkkel. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az ellenzék tehessen javaslatot az általános helyettes posztjára. Az SZDSZ az eddigi ombudsmanok újrajelölését támogatja, Polt pozíciójában pedig Margitán Évát, Gönczöl Katalin személyes jelöltjét látnák szívesen.

Gönczöl Katalin azt válaszolta: nem tartja szerencsésnek és időszerűnek sem, hogy saját esetleges újrajelöléséről nyilatkozzon. Kaltenbach Jenő, a kisebbségi biztos azt mondta, egyértelmű támogatás esetén megfontolja, hogy elfogadjon-e egy újabb megbízatást. Nem kívánt állást foglalni Majtényi László adatvédelmi biztos sem.

(Népszava)

Korábban:

(2000. május 2.)