Kimarad az egészségügy az idei bérkiegészítésből

A nyugdíjasok és öt közalkalmazotti csoport kap tavalyról járó bérkiegészítést. A legrosszabbul kereső egészségügyi és szociális dolgozók nem jutnak pluszpénzhez. A közszféra szakszervezeteinek többsége elfogadja a kormánnyal kötendő egyezséget, az egészségügyieket képviselő Cser Ágnes ismét élesen elutasította a megállapodást.

A KSH adatainak ismeretében a kormány a közigazgatásban, illetve a közbiztonsági alkalmazottaknál 2 százalékos, a közoktatásban 3, míg a közművelődés területén 1 százalékos egyszeri kompenzációt fizet áprilisban - közölte Tállai András pénzügyi államtitkár a parlament költségvetési bizottságában. A kormány korábbi ígérete szerint ahol az éves béremelkedés tavaly nem érte el a 13 százalékos növekedést, ott kiegészítik erre a szintre az alkalmazottak béreit. Nem kapnak bérkiegészítést a közalkalmazottak között továbbra is legrosszabbul kereső egészségügyi és szociális dolgozók, mivel a két ágazatban tavaly több mint 13 százalékkal nőttek a keresetek. A kormány decemberi ülésén - az ellenzék szerint alkotmánysértő módon - 25 milliárd forintot különített el a tavalyi adóbevételekből a közalkalmazotti bérek kompenzálására.

A nyugdíjasok is számíthatnak egyösszegű kiegészítésre, annak ellenére hogy a tavaly januári 8 százalékos, illetve a novemberi 2,6 százalékos emeléssel teljesültek a törvényi előírások. Az erre a célra elkülönített 15 milliárd forint elköltéséről is hamarosan dönt a kabinet - mondta Tállai András. - Ha tavaly száz százalékkal nőttek volna a bérek, a kórházakban dolgozók jelentős része akkor is a létminimum környékén élne - jelentette ki Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. A bérkiegészítéssel a kormány valójában csak "egy marék kukoricát dobott a baromfiudvarba" - mondta.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) ma dönt arról, aláírja-e a megállapodást a kormánnyal a közalkalmazottak és a köztisztviselők helyzetének rendezéséről. A tagszervezetek többsége támogatja az egyezséget. Az EDDSZ és a közművelődési dolgozók szakszervezete nem ért egyet a megállapodással. Cser Ágnes szavai szerint a kétéves költségvetés alig nyújt valamit a közszférának, s a működésre szánt kiadások nem emelkedtek. Úgy véli: a kormány egyedül a közvetlen hatalomban dolgozó köztisztviselőket díjazza.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. február 10.)