Kihez jutott a pénz...

Benczéné Tóth Judit, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazdapárti tagja, a Népszava által kirobbantott kazettaügy egyelőre egyetlen gyanúsítottja a rendőrségen tett beismerő vallomásában azt állította: a Torgyán Attilának szánt hárommillió forint kenőpénzt átvette ugyan tavaly májusban, de azt nem adta tovább az azóta lemondott agrárminiszter fiának, hanem maga költötte el. Az értesülést hírzárlatra hivatkozva sem az ügyészég, sem a rendőrség nem kívánta kommentálni.

A lap úgy tudja, Benczéné számlákkal kívánja bizonyítani állításait. Az ügyvédnőt azonban cáfolják az eddigi tanúvallomások. A tavaly májusi, hangfelvételre rögzített és a kenőpénz célba juttatásának körülményeiről szóló megbeszélés másik négy résztvevője ugyanis azt mondta jegyzőkönyvbe, hogy ők látták, amint Benczéné és Mittelmayer Ferenc, az Agropark Kht. vezetője elindul a pénzzel ifjabb Torgyánhoz. A pénz átadásának körülményeiről korábban nyilatkozott Deésy Géza, a felvételt készítő koronatanú. Állítása szerint Mittelmayer Ferenc arról számolt be, hogy Torgyán Attila lakásáig kísérte Benczénét, aki kis idő múltán a volt miniszter fiával együtt jött ki a házból, s akkor ifjabb Torgyán kézmozdulattal jelezte Mittelmayernek, hogy a pénz célba ért.

Ha Benczéné azt vallotta, ő követte el a bűncselekményt egyedül, ez nem sokban módosítja az ügy minősítését. A Btk. szerint ugyanis a befolyással való üzérkedést - ennek a bűncselekménynek a gyanúja miatt indult nyomozás - az követi el, aki azt a látszatot kelti, hogy képes egy hivatalos személy döntését befolyásolni és ezért valamilyen ellenszolgáltatást kér vagy elfogad. A bűncselekmény elkövetéséhez nem kell, hogy a hivatalos személy döntését ténylegesen befolyásolja és nem szükséges, hogy a kért ellenszolgáltatást meg is kapja. Elég kérnie.

Aki saját magának kéri az ellenszolgáltatást és magáról hiteti el, hogy képes döntéseket befolyásolni, az a tettes. Aki más nevében ígér és kér, az a bűnsegéd. A bíróság előtt azonban - bár a bűnsegéd enyhébb büntetést kaphat, mint a tettes - a büntetés szempontjából mindegy, hogy valaki tettes vagy csak bűnsegéd, mivel a közélet tisztaságát súlyosan veszélyeztető cselekményről van szó.

Aki viszont már tesz is valamit azért, hogy a hivatalos személy döntését befolyásolja, az már veszteget. Ha sikeres a próbálkozás, vagyis az előnyt elfogadják és befolyással van egy ügy elintézésére, aki adja és aki kapja, az is veszteget. Attól, hogy a hivatalos személynél kudarcot vall a kísérlet, még veszteget, aki megpróbálta.

Vesztegetés az is, ha nem a hivatalos, hanem egy hozzá közel álló személy kap ellenszolgáltatást intézkedéséért. Aki pedig ebben segédkezik, vesztegetésben lesz bűnsegéd.

(Népszava)

Korábban:

(2001. február 26.)