Két szocialista képviselő Stumpf Istvánhoz és Dávid Ibolyához fordult a Happy End Kft-vel kapcsolatban

Keller László és Veres János szocialista képviselők írásbeli kérdést intéztek csütörtökön Stumpf István kancelláriaminiszterhez és Dávid Ibolyához, az igazságügyi tárca vezetőjéhez a Happy End Kft. és az Országimázs Központ között létrejött megbízások ügyében.

"Elfogadhatónak tartja-e a Miniszterelnöki Hivatal törvénymegkerülő magatartását a közbeszerzési törvény alkalmazása kapcsán?" - hangzik a Stumpf Istvánhoz intézett kérdés, ami a Dávid Ibolyának címzett levélben úgy szól: "törvényesen használhat-e jogi kiskapukat az Országimázs Központ a közbeszerzési törvény értelmezésekor?"

A szocialista képviselők szerint a Happy End Kft. "jogi kötelezettségek megkerülésével, sorra indokolatlan szolgáltatáscsomagok teljesítésére kap megbízatást". Törvénysértőnek tartják azt az állapotot, ami a keretszerződések kapcsán kialakul.

"A Happy End Kft. a közbeszerzési eljárás kapcsán nem a konkrét feladatokra kap megbízást, hanem egy általános, ugyanakkor kizárólagos szervezői és egyéb tevékenységet közvetítő szerepre" - vélik az MSZP-s politikusok, akik szerint ezáltal a Happy End Kft. a konkrét szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat közbeszerzési eljárás megkerülésével választhatja ki.

Keller és Veres várja Stumpf István válaszát egyebek között arra: miután "a közbeszerzési törvény kijátszásával a Happy End Kft. több rendezvény lebonyolítását is szervezhette egyetlen szerződés keretében", a törvény értelmében az Országimázs Központnak nem lett volna-e jogi kötelezettsége az egyes eseményekre külön tendert kiírni.

Szerintük az Országimázs Központ a jogi előírások megkerülésével egy túlzott szolgáltatáscsomag feletti rendelkezés jogát engedi át a Happy End Kft-nek, ami ellentétes a közbeszerzési törvény alapfilozófiájával.

Dávid Ibolyától az MSZP-sek azt kérdezik: egyetért-e Stumpf azon véleményével, hogy a közbeszerzési törvény lehetőséget ad olyan keretszerződések megkötésére, amelyek biztosíthatják annak lehetőségét, hogy kizárólagos közvetítői funkciót lásson el egy független jogi személy több, nem közbeszerzéssel kiválasztott szolgáltatóval, alvállalkozóval kapcsolatban.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 19.)