Hetente két pihenőnapnak kellene járnia

Napirenden van az Országgyűlés előtt a Munka törvénykönyvének módosítása. A vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban felvetődött az üzletek nyitva tartásának szabályozása is.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke és az Országgyűlés Foglalkoztatási Bizottságának MSZP-s tagja elmondta: a kialakult vásárlási szokásaink miatt jelenleg nem lát esélyt arra, hogy a boltok vasárnapi nyitva tartását megszüntettessék. Ha azonban lenne egy minden üzletre kötelező zárvatartási törvény, akkor nem csorbulna egyik üzlet versenyképessége sem, hiszen akkor az emberek hat nap alatt költenének el ugyanannyi pénzt, mint most hét nap alatt. Szerinte erősíteni kell a vasárnap munkaszüneti nap jellegét. Jelenleg az alkalmazottak bérezésében indifferens, hogy a munkanap vasárnapra esik-e. Érdeklődésünkre az elnök elmondta, a kereskedelemben dolgozók átlagkeresete 60 ezer forint, de a bérek Budapest javára 20 százalékos különbséget mutatnak a vidékkel szemben. A minimálbér megemelése előtt a vidéki dolgozók 30 százaléka keresett kevesebbet 40 000 forintnál.

Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint a javaslat a vasárnapi munkavégzés lehetőségét szűkíti ugyan, de nem zárja ki. A törvényjavaslatból a következőket emelte ki: hetente két pihenőnap járjon, amelyből az egyiknek vasárnapra kell esnie, hat nap után kötelezően kiadandó egy pihenőnap, és a napi munkaidő semmiképpen ne lépje túl a tizenkét órát.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint Nyugat-Európában csupán Németországban és Ausztriában találhatunk szigorú szabályozást az üzletek nyitva tartására. A többi országban, például Olaszországban vagy Görögországban elfogadott és természetes a hét végi, illetve a késő esti nyitva tartás. A főtitkár elmondta még, az esetleges nyitvatartási szabályozás érzékenyen érintené a kisvállalkozókat, akik részben éppen a hét végi nyitva tartással tudnak lépést tartani vetélytársaikkal.

A Lurdy-ház a hét minden napján nyitva van. A bérlőknek minden nap nyitva kell tartaniuk meghatározott ideig, de a meghatározott időn túl is nyitva lehetnek. Vasárnap 10-16 óráig kötelező a nyitva tartás.

A megkérdezett vásárlók hét végén szívesen "bóklásznak" a bevásárlóközpontban. Vásárolni azonban nem ekkor, hanem hét közben, munka után szoktak. A hét végi élelmiszer-bevásárlást a többség péntekre vagy szombaton délelőttre hagyja.

(Népszava)