Hatpercenként hívják a telefontanút

Hat hét alatt 3440-szer hívták a telefontanút, ami napi 115 hívást jelent, azaz hatpercenként csördült meg a telefon. A hívások alapján már hét körözött személyt letartóztattak, két lopott autó nyomára bukkantak, egy esetben pedig nyomozást is tudtak indítani a rendőrségen. Az ingyenesen hívható telefonszámon az állampolgárok névtelenül tehetnek bejelentést.

Továbbra is óriási az érdeklődés a január közepe óta működő Telefontanú-program iránt, ingyenesen hívható zöld számát az elmúlt hat hét feldolgozott adatai alapján több mint 3400-szor tárcsázták - közölte az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője. Ez napi 115 hívást jelent, azaz hatpercenként érkezik egy hívás. Csendes László alezredes elmondta, a 3440 hívás közül 600 valamilyen bűncselekményre utal, azaz "további bűnügyi tevékenységet igényel". Az értékelhető információkat továbbították a helyi, területi rendőri szerveknek Zalától a Nyírségig az ország legkülönbözőbb pontjaira.

A visszajelzések alapján eddig már hét körözött személy elfogtak, akik között akadt öt, illetve három éve szökésben lévő is. Két esetben lopott gépjárművet találtak meg a rendőrség munkatársai is, de rábukkantak egy biztosítási csalás nyomára is. Egy esetben az információ elegendő és konkrét volt ahhoz, hogy a rendőrség nyomozást tudjon indítani az ügyben - közölte Csendes László. A hívások 22-24 százaléka egyébként kábítószerrel kapcsolatos, s elsődlegesen terjesztésre vonatkozik. Ebből az a következtetés vonható le, hogy az állampolgárokat az ilyen jellegű bűncselekmények irritálják a legjobban - mondta az alezredes.

A rendőrség szakemberei jelenleg két fogadóállomáson várják a hívásokat reggel nyolctól este nyolcig, a Teve utcai központban kialakított irodában. A telefontanú féléves működése után értékelik a program eredményességét, s utána döntenek a fogadóállomások munkatársainak számának növeléséről, vagy a munkaidő esetleges meghosszabbításáról.

Az ingyenesen hívható 06/80-555-111-es telefonszámon az állampolgárok bűnesetekkel kapcsolatban tehetnek névtelenül bejelentéseket, közölhetnek információkat.

A jelentkező anonimitását a Telefontanú Alapítvány garantálja, a nyomozóhatóságok ugyanis csak az értékelhető információkat ismerhetik meg, a bejelentő kilétét nem. A Telefontanú az Egyesült Királyságban 12 éve működő Crimestoppers program magyarországi adaptációja.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)