Életfogytiglant kapott a Gurdon-gyilkosság elkövetője és felbujtója

A Győrött nagy visszhangot kiváltó Gurdon-gyilkosság ügyében az áldozat, Gurdon Péter feleségét, az elsőrendű vádlott Gurdonné Rica Évát és a másodrendű vádlott Horváth Miklóst életfogytig tartó, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, a harmadrendű vádlott Alföldi Róbertet négy év hat hónapi börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság.

Gurdonnét előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mint felbujtót, Horváth Miklóst előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, Alföldi Róbertet
pedig emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettében mondták ki bűnösnek. Az első és másodrendű vádlott legkorábban harminc évi fegyházbüntetés letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Nagy Zoltán, a büntetőtanács elnöke indoklásában a történteket ismertetve elmondta: a Gurdon házaspár házassága megromlott, a férjnek barátnője volt, akinek néhány hónappal meggyilkolása után gyermeke is született a megölt férfitől. A feleség a hűtlenségét képtelen volt elfogadni. Emellett tartott attól, hogy folyamatban lévő bontóperük és válásuk után rosszabb anyagi helyzetbe kerül, ezért elhatározta, hogy bérgyilkost
keres, aki megöli a férjét. Az akció végrehajtásával Horváth Miklóst bízta meg, ellenszolgáltatásként ötszázezer forintot, továbbá egy 600 négyszögöles telket ígért neki. 1999. január 11-én hajnalban Horváth Miklós és társa, Alföldi Róbert lopott kocsival érkezett a gyilkosság helyszínére a győri belvárosba. Amikor az áldozat beült a kocsijába, Horváth kilenc lövéssel leterítette. Gurdon Péter a helyszínen életét vesztette. Alföldi Róbert feladata a bűncselekményben csupán a kocsi vezetése volt. Feltáró vallomását enyhítő körülménynek minősítette a bíróság.

A lopott kocsit a gyilkosság után kivitték a városból, majd Horváth Miklós benzinnel leöntötte és felgyújtotta. A fegyvert elrejtette, azóta sem került elő. Őt lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében is bűnösnek találta a bíróság.

Az ítélet nem jogerős, ellene az első és a másodrendű elítélt felmentésért fellebbezett, a harmadrendű elítélt három nap gondolkodási időt kért.

(MTI)