Bizottsági nem a nemek közötti esélyegyenlőségre

Egyenlő számú igen és nem szavazat mellett az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság leszavazta a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről szóló törvénytervezet tárgysorozatba vételét. Az SZDSZ által jegyzett szabályozást a kormánypárti képviselők szükségtelennek tartják, a MIÉP-es honatya pedig azért ellenzi azt, mert szerinte nem munkára, inkább főállású anyaságra kellene ösztönözni a nőket.

Ugyan az Alkotmány mellett a polgári törvénykönyv és a Munka törvénykönyve is kimondja a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés tilalmát, ezek az alapelvek a mindennapi életben, az egyéni jogérvényesítés terén ma még nem érvényesülnek - hangzott el a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának tegnapi ülésén. A Kóródi Mária és Hack Péter által benyújtott törvénytervezet nem csupán megtiltaná a nők hátrányos megkülönböztetését, hanem szigorú állami szankciórendszer alkalmazását tenné lehetővé. Így például a törvényt megsértő cégeket, intézményeket a bíróság akár 4 millió forint kártérítés megfizetésére is kötelezhetné. A bizonyítottan diszkrimináló vállalatok három évig nem részesülhetnének állami támogatásban, és nem vehetnének részt közbeszerzési pályázatokon.

A kormány nevében a Szociális és Családügyi Minisztérium munkatársa elmondta: noha a kabinetnek még nincs kialakult álláspontja, összességében nem támogatják a tervezet beterjesztését. A szakember úgy látja, az ágazati törvények jelenleg is kellő garanciát nyújtanak az esélyegyenlőségre. Hargitai János fideszes képviselő szerint most, amikor az Igazságügyi Minisztérium hajlik arra, hogy foglalkozzon a Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman által beterjesztett antidiszkriminációs törvénytervezettel, nem indokolt egy "részterületet" érintő törvény megalkotása.
"Egy ilyen törvénnyel csak arra ösztönöznénk a nőket, hogy kizárólag a munkát válasszák" - vélekedett Hegedűs Lóránt. Ehelyett - a MIÉP-es politikus álláspontja szerint - inkább arra kellene törekedni, hogy a nők minél több gyereket szüljenek és neveljenek.

Az MDF részéről Csapody Miklós úgy fogalmazott, noha nem tartja olyan "döbbenetes súlyú társadalmi problémának" a nemek közti esélyegyenlőtlenséget, általános vitára alkalmasnak tartja a kérdést.

Aknai Erzsébet (MSZP) frakciója támogatásáról biztosította a beterjesztőket. A testület végül 9 igen és 9 nem szavazattal nem támogatta a törvényjavaslat tárgysorozatba vételét. A beterjesztők legközelebb március 6-án, a parlament plenáris ülésén kérhetik a képviselők támogatását.

(Magyar Hirlap)