Jelenleg ketten is a kisgazdapárt frakcióvezetőjének tartják magukat

A kisgazdák mai frakcióülésén leváltották Bánk Attila frakcióvezetőt, és megválasztották Szentgyörgyvölgyi Pétert. Bánk - aki nem vett részt az ülésen - még tegnap közölte: nem tekinti legitimnek az ülést, mivel nem ő hívta össze. Így most két ember is azt gondolja magáról, hogy ő a frakció vezetője. Áder János házelnök közölte: legkésőbb hétfőig bejelenti, hogy kit regisztrált a képviselőcsoport vezetőjeként.

Olvassa el a frakció gazdálkodásáról szóló jelentéseket!

Az FKGP frakció gazdálkodásával kapcsolatos tájékoztatás

Független Könyvvizsgálói Jelentés

Fotó: HavariaPress
Torgyán és Szentgyörgyvölgyi Péter
Az ülés elején arról döntöttek a kisgazdák, hogy a személyi kérdésekről titkosan szavaznak. Viszont nem változtatták meg a frakciószabályzatnak azt a pontját, miszerint személyi változtatásokról a jelenlegi kétharmados többség helyett egyszerű többséggel lehessen dönteni. Bánk Attilát azonban így is leváltották: a jelenlévő 31 képviselőből három szavazott a leváltás ellen, egy tartózkodott és egy szavazat volt érvénytelen. Szentgyörgyvölgyi Pétert választották meg frakcióvezetőnek. Visszahívták frakcióvezető-helyettesi megbízatásából a Polgári Platform két alapítóját, Horváth Bélát és Várhelyi Andrást. Torgyán József, a párt elnöke az országgyűlési képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese lett. Elhalasztották a frakció vagyongazdálkodásáról szóló jelentés megvitatását.

Így most az a helyzet állt elő, hogy Bánk arra hivatkozva, hogy őt választották meg 1998-ban, magát tartja frakcióvezetőnek, és nem tartja legitimnek azt az ülést - mivel nem ő hívta össze -, ahol leváltásáról szavaztak, és megválasztottak egy új vezetőt. Mivel Bánk nem tartja legitimnek az ülést, így az ott született döntéseket sem fogadja el. Horváth Béla sem fogadja el a mai döntést, így továbbra is frakcióvezető-helyettesnek tartja magát.

A mai házbizottság ülésen egy ideig jelen volt Bánk Attila, majd - egyéb elfoglaltságára hivatkozva -távozott. Szentgyörgyvölgyi Péter közölte: az ülésre elküldte megbízottját, Kékkői Zoltánt. Kékkői átadta megbízólevelét Ádernek, ám az ülésen nem vett részt. Kékkői szintén egyéb elfoglaltságra hivatkozott. A Házbizottság elnöke az Országgyűlés elnöke, tagjai: az Országgyűlés alelnökei és minden képviselőcsoport vezetője. Ez azt jelenti, hogy az tekinthető a frakció vezetőjének, aki a frakciót a házbizottságban képviseli. Áder János házelnök közölte: meg kell várnia a hivatalos dokumetumokat, hogy áttekinthesse, ki is a kisgazdafrakció jelenlegi vezetője. Áder hozzátette: neki csak regisztrációs joga van ebben a kérdésben, tehát ő csak tudomásul veheti a frakció döntését. Ádernek legkésőbb hétfőig be kell jelentenie, hogy kit regisztrált frakcióvezetőként.

Bánk Attila értetlenséggel fogadta Áder János bejelentését. - Nyilván téved, vagy nem vett észre egy 180 centiméter magas, 90 kilós embert, aki részt vett a házbizottság ülésén az FKGP képviseletében, és akitől úgy búcsúzott, köszönöm frakcióvezető úr, viszontlátásra - jegyezte meg a kisgazda politikus.

A három kisgazda miniszter közül csak Turi-Kovács Béla vesz részt az ülésen, Szabó János hondélmi, és Boros Imre földművelésügyi miniszter távol maradtak.

A Képviselői Irodaházba megérkező Boros Imre ideiglenes agrárminiszter az [origo]-nak azt mondta: nem megy be a gyűlésre, mert "nem akar ebben a kaotikus cirkuszban részt venni". Torgyán tegnap súlyos vádakkal illette Borost. Az ideiglenes agrárminiszter és a volt minioszter közötti marakodás akkor robbant ki, amikor Boros közölt: mindenképp el akarja számoltatni a Torgyánhoz közel álló Szabadi Béla volt politikai államtitkárt. Torgyán ma azt mondta: megbeszéli a miniszterelnökkel, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki Boros Phare-miniszterségével kapcsolatban.

A képviselőcsoport mai ülése Bánk Attila szerint egy sima gyűlés, az ott esetleg elfogadott határozatok érvénytelenek. Bánk állítja, mivel ő a frakcióvezető, csak az a frakcióülés hivatalos, amit ő hív össze, és csak azok a határozatok érvényesek, amelyeket az általa összehívott frakcióülés hoz. Ő viszont tegnap elhalasztotta a frakcióülést, tehát ez a mai nem tekinthető hivatalosnak. Torgyán viszont magát tartotta frakcióvezetőnek-frakcióelnöknek, így ő a mait tartja hivatalosnak. Torgyán tegnap azt mondta: Bánk azért halasztotta el az ülést, mert bepánikolt.

"Bánk Attila azért pánikolt be, mert a most elkészült két szakértői jelentés súlyos visszaéléseket állapított meg a frakció gazdálkodásában" - mondta Torgyán. Hozzátette: a frakciógazdálkodásban talált visszélések miatt Bánk "egy másodpercig sem maradhat frakcióvezető".

Késő délután a kisgazdák elnökségi ülést tartanak. Mindenképpen dönteni kell az Imrédy Szabolcs távozásával megüresedett elnökségi hely betöltéséről. Az ülésen jelenleg az agrárminiszteri poszt várományosáról beszélnek. Az egyik elnökségi tag az [origo]-nak elmondta: amíg a miniszterelnök nem bólint rá, nem hozzák nyilvánosságra a jelölt nevét. Hozzátette: jelenleg 10 ember közül próbálnak választani. Tegnap még csak öt ember volt.

[origo]