Az ellenzék feloszlatná a vagyonbizottságot

Az SZDSZ javasolja az Országgyűlésnek, hogy oszlassa fel a Torgyán József villaépítési botránya kapcsán, a kisgazdaelnök javaslatára létrehozott vagyonbizottságot, mely az összes képviselő bevallását vizsgálja. Az indítványt a szocialisták is támogatni fogják. Az MDF nem akarja újratárgyalni a kérdést.

A szabad demokraták a napokban határozati javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé, mely szerint meg kell szüntetni a Torgyán József kisgazdaelnök javaslatára létrejött vagyonbizottságot. Szent-Iványi István frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy "a testületnek amúgy is kétséges a legitimitása", hiszen a Fideszen, az FKGP-n és a MIÉP-en kívül más párt nem delegált tagokat a bizottságba. Mint ismert: Torgyán több tízmilliós villaépítési botrányának kirobbanása után a képviselők sorra hozták nyilvánosságra vagyonnyilatkozatukat, ám erre a kisgazdaelnök nem volt hajlandó. Azt mondta, hogy ő csak az általa kezdeményezett - az összes képviselő vagyoni helyzetét vizsgáló - bizottságnak mutatja meg a dokumentumait.

Az új testület határozatában előírta: a képviselők február 28-ig, vagyis tegnapig küldjék el aktuális vagyonnyilatkozatukat, illetve korábbi titkos bevallásaik másolatát. Tegnapig 33 képviselő egyáltalán nem kérte ki a mentelmi bizottságtól az ott őrzött titkos nyilatkozatai hitelesített másolatát. Számos képviselő csak 1998-as dokumentumát kérte ki, de a korábbiakat nem. A vagyonbizottság pénteki ülésén nyilvánosságra hozza azok névsorát, akik nem küldték el dokumentumaikat.

Szent-Iványi úgy véli, ha szükséges, a jelenlegi szabályok alapján is meg lehet vizsgálni az adott képviselő vagyonnyilatkozatának valódiságát. Az SZDSZ képviselői nem küldik el a bizottságnak vagyonnyilatkozataikat, hanem azokat internetes honlapjukon hozzák nyilvánosságra.

A szocialisták is így tettek, mivel törvénysértőnek tartják a bizottság létrehozását és működését. Úgy döntöttek, nem jelennek meg a testület előtt. Az MSZP-s honlapon olvasható állásfoglalásuk is, mely szerint mindenkor betartják az alkotmányt és a jogszabályokat; készek vagyoni helyzetükről számot adni a mentelmi bizottság előtt, ha bárki eljárást kezdeményez velük szemben. Információink szerint a szocialisták támogatni fogják az SZDSZ indítványát. Szerintük a kisgazdapárt elnökének nincs erkölcsi alapja az Országgyűlés képviselőinek vagyonvizsgálatát kezdeményezni. A frakció közjogi munkacsoportja az adatvédelmi biztos szakmai állásfoglalását kérte az ügyben. Majtényi László adatvédelmi ombudsman elmondta, hogy megkapta a dokumentumot, de arra nem tudott válaszolni, hogy mikor készül el az állásfoglalással.

Balsai István, az MDF frakcióvezetője a szabad demokrata javaslatról elmondta, képviselőcsoportjuk nem támogatja a kérdés újratárgyalását. Ugyan nem vesznek részt a bizottság munkájában, de elküldték nyilatkozataikat.

Répássy Róbert, a vagyonbizottság fideszes elnöke szerint tegnap estig több mint 200 képviselő küldte el a testülethez a vagyonnyilatkozatát. Szerinte ez a magas szám is jelzi, hogy az Országgyűlés többsége támogatja a bizottság munkáját. Répássy szerint az ellenzéknek inkább az Országgyűlés határozatát kellene végrehajtania.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 23.)