A rendőröknek kellett véralkohol-vizsgálatra kényszeríteni Harkány polgármesterét

Kényszerintézkedést alkalmaztak a rendőrök Harkány polgármestere ellen, aki szerdán este egy közúti igazoltatás közben hazafelé tartott autójával. A rendőrök állítása szerint a polgármester nem volt hajlandó megfújni a szondát, ezért a lakására mentek, és onnan magukkal vitték vérvételre.

Kertész Gábor főhadnagy, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a siklósi kapitányság közlekedésbiztonsági járőre este kilenc óra után állította meg a polgármestert, aki egyedül vezette gépkocsiját, és át is adta iratait. A rendőrök alkoholszagot érezve arra gyanakodtak, hogy ittasan vezet, ezért meg akarták szondáztatni, de ő elhajtott a helyszínről. Követték a lakásáig, és otthon közölték vele, hogy vérvételre akarják vinni, de miután ellenszegült, kényszert alkalmazva vitték magukkal.

A kétszeri vérvétel laboratóriumi eredménye (melytől annak megállapítását várják, hogy a polgármester a vezetés előtt vagy azután fogyasztott-e alkoholt) csütörtökön még ismeretlen volt - közölte a rendőrségi szóvivő.

Bédy István polgármester elmondta: szondáztatásról nem volt szó, és ő azért hajtott el igazoltatás közben a helyszínről, mert nehéz munkanapja végére felszökött a vérnyomása, és emiatt rosszul érezte magát. Hazatérve bort ivott, hogy enyhítse rosszullétét, és ezután érkeztek meg a rendőrök, akik - megfogalmazása szerint - nagy hibát követtek el, amikor egy köztiszteletben álló polgárral szemben saját lakásán, gyermekei szeme láttára alkalmaztak erőszakot. Ha hibázott is, amikor elhajtott az igazoltatás helyszínéről, azért még nem kellett volna vele szemben így eljárni - mondja a harkányi polgármester.

A rendőrségi eljárás a vérvizsgálat eredményének ismeretében folytatódik - közölte a megyei főkapitányság sajtótisztje.

(MTI)