Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Közgyűlés

Alkotmányellenesnek tartja a Fővárosi Közgyűlés az ez évi költségvetési törvény több szakaszát, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Erről az MSZP-s és az SZDSZ-es képviselők egyetértő szavazataival, az ellenzékiek elutasítása mellett döntött a testület.

Demszky Gábor főpolgármester a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén azt mondta: azzal, hogy a törvény átrendezte a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztást, sérül a feladatarányosság elve. Alkotmányos aggályokat vet fel szerinte a kerületi utak aszfaltozására biztosított plusz keret is, amelyet a fővárostól vontak el. A jogállamiságot veszélyeztető törvénysértésnek minősítette, hogy a törvény megszüntette az állammal szembeni azonnali inkasszó lehetőségét.

Néhány ellenzéki támogató szavazattal hozzájárult a közgyűlés az Uzsoki utcai kórház rekonstrukciójának egy újabb, 100 millió forintos részfeladatához. A koalíció megszavazta azt az indítványt is, hogy egy hónappal meghosszabbítsák az átmeneti gazdálkodásról szóló fővárosi rendeletet. Atkári János pénzügyi főpolgármester-helyettes ezt azzal indokolta, hogy március 15-én lejár a hatályos rendelet, a főváros ez évi költségvetését pedig biztosan nem hirdetik ki addig, mivel ehhez a döntés után minimum két hétre van szükség.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 28.)