Egyezségre jutott a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció

Ha a Közbeszerzési Tanács Döntőbizottságának majdani állásfoglalása szerint a BKV által lefolytatott eddigi tárgyalásos eljárás törvényes volt, a főváros vásárol hannoveri használt villamosokat - összegezhető annak a szerdai megbeszélésnek az egyik eredménye, amelyet az MSZP és az SZDSZ elnöke, fővárosi frakcióvezetője és budapesti elnöke folytatott Budapesten a főpolgármester kezdeményezésére.

Kovács László a több mint egyórás eszmecsere után tartott sajtótájékoztatón közölte: az MSZP és az SZDSZ elnöke kifejezte pártja érdekeltségét a Budapestet irányító MSZP-SZDSZ-koalíció fenntartásában, és felkérte a két frakciót, hogy tegyen meg mindent a koalíció működőképességének helyreállításáért. - A fővárosban a jelek szerint megszűnik a koalíciós feszültség, a főváros kormányozhatósága helyreáll és jó esély van arra, hogy a költségvetést konszenzussal elfogadjuk - fogalmazott Kovács László.

Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője elmondta: a felek megállapodtak abban, hogy a villamosok cseréjének kérdését a főváros 2001. évi költségvetésének részeként kezelik, és egyetértettek abban, hogy egyaránt szükség van a nagykörúton közlekedő és a régi, úgynevezett UV villamosok cseréjére. Az MSZP és az SZDSZ kifejezte szándékát, hogy a fővárosi költségvetésről konszenzussal dönt. Ennek elősegítésére a két képviselőcsoport megkezdte az egyeztetést.

Gy. Németh Erzsébet hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés döntése biztosította a fedezetet a BKV számára az UV villamosok cseréjéhez. Szavai szerint a felek tudomásul vették, hogy a hannoveri eladó a vételi ajánlat megtételének határidejét március 14-re módosította. - A felek kijelentették, hogy tudomásul fogják venni a Közbeszerzési Tanács Döntőbizottságának állásfoglalását az eddigi eljárás törvényességének megítéléséről, a főpolgármester ezzel összhangban visszavonja a kérdés közgyűlési újratárgyalására irányuló kezdeményezését - tájékoztatott az MSZP-s politikus. Megjegyezte: a felek kívánatosnak tartják, hogy a BKV március 6-ig ne hirdessen eredményt a hannoveri villamosok ügyében.

Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke szerint az MSZP és az SZDSZ is érdekelt az Orbán-Torgyán-koalíció leváltásában, mert a kormány ellehetetleníti Budapestet és "most a Fidesznek az is a törekvése, hogy éket verjen az MSZP és az SZDSZ fővárosi frakciói közé".

- Az elkövetkezendő egy hétben a két frakció konszenzussal fog dönteni a fővárosi költségvetésről, és ennek keretében fedezetet biztosít villamosok vásárlására - mondta. Demszky Gábor hozzátette, csak a költségvetéssel egyidejűleg, a város teherbíró képességét figyelembe vevő döntést szabad hozni a villamosok ügyében úgy, hogy az ajánlatok versenyeztetése biztosítva legyen.

- A következő napokban helyreállítható a költségvetés elfogadásával és ebben az ügyben egy megfelelő döntéssel a koalíciós viszony - vélekedett Demszky Gábor, aki szerint az újra indított tárgyalások célja az, hogy Budapest és a demokrácia győzzön.

Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott: bár a két párt a hannoveri villamosok ügyében másként ítéli meg az eljárást, ennek vitáját nem egymással folytatja le, hanem elfogadja a közbeszerzési döntőbizottság véleményét. Felhívta a figyelmet arra: mindkét fél vállalta, hogy egymás nélkül nem terjeszt elő indítványokat, például a költségvetéshez sem. Kovács László kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a megbeszélésen nem vetődött fel a két párt országos viszonya, de annak tudatában tárgyaltak, hogy a megállapodás kedvező hatást gyakorolhat az MSZP és az SZDSZ viszonyára országos szinten is.

A hannoveri lenne Budapesten az egyetlen villamos, amelyre rászerelhető egy, a mozgássérültek utazását megkönnyítő lift.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 28.) Szabályos a német villamosok közbeszerzési eljárása (2001. február 28.)