Illés Zoltán szerint törvénysértő a győri hulladékégető működése

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke szerint a Győri Hulladékégető Kft. keddi kísérleti égetése törvénysértő. A hulladékégető műszaki szempontból alkalmatlan dioxintartalmú hulladékok megsemmisítésére.

A bizottság elnöke elmondta: mind a megyei, mind a legfőbb ügyészség megállapította, hogy a győri hulladékégetőnek az elmúlt időszakban kiadott engedélyek mindegyike törvénysértő. Mivel másodfokú határozat az ügyben nem született, a vállalat sem kísérleti, sem pedig egyéb hulladékégetést nem végezhetne.

A hulladékégető ennek ellenére kedden sajtóbemutatóval egybekötött kísérleti égetést és próbamérést tart. Illés Zoltán "ócska trükknek" nevezte az akciót, szerinte nem mindegy, hogy a kísérleti égetés során milyen összetételű hulladékot semmisítenek meg.

Közölte: a győri hulladékégető műszaki szempontból alkalmatlan dioxintartalmú hulladékok megsemmisítésére. Az égetőmű égésterében nem mindenhol biztosítható az előírt 1250 Celsius fokos hőmérséklet, és a 6-8 másodperces tartózkodási idő.

(MTI)