76 gyógyszer ára csökken

A múlt szerdán kezdődött gyógyszerár-tárgyalásokon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyártók képviselői hétfőig 465 készítményről tárgyaltak. A szóba került gyógyszerek közül hetvenhatnak 8-20 százalékkal csökken az ára.

A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Kőrössy Péter, az OEP főosztályvezetője arról is beszámolt, hogy a többi szer ára változatlan marad. A csökkenő árú gyógyszerek között egyes fekély, reuma, asztma, epilepszia elleni, izomrelaxáló és hormonkészítmények, valamint antibiotikumok vannak. A főosztályvezető szerint a gyártók csak néhány esetben jelentettek be áremelési szándékot, de ezeknél a döntés előtt szakemberek vizsgálják, hogy az adott készítmény helyettesíthető-e ugyanolyan hatású, de olcsóbb gyógyszerrel. Minthogy a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormányrendelet érvényben van, a most folyó tárgyalásokon árnövekedési igényt az OEP nem fogad el.

Kőrössy azt is bejelentette, hogy az OEP a gyógyszerár-tárgyalásokkal elért megtakarításokból többek között a daganatos betegségek elleni új készítmények megvásárlását akarja támogatni.

Lampé Zsolt, az OEP főigazgatója szerint várhatóan augusztus 8-án fejeződnek be a tárgyalások, ahol összesen 1 700 készítményről egyeztetnek a gyártók és az OEP képviselői. Az új árakat előreláthatóan ősszel jelenti be a kormány.

(MTI)

Ajánló: