Tervező nélkül maradhat a Nemzeti Színház

Etikai vizsgálat indult Siklós Mária ellen. A Budapesti Építész Kamara vizsgálatának eredményeként kizárhatják Siklós Máriát a kamarából. Ebben az esetben az építésznő nem tervezhetne Magyarországon épületeket. Így - mivel az ő tervei alapján épülne az új Nemzeti Színház - az épület könnyen tervező és tervek nélkül maradhat.

A Budapesti Építész Kamara mint területileg illetékes szerv néhány nappal ezelőtt megindította az etikai fegyelmi eljárást Siklós Mária építésszel szemben. Az új Nemzeti Színház épületére ugyanis az ő terveinek engedélyeztetése indult meg a IX. kerületi önkormányzatnál, és nem a pályázatnyertes Vadász Györgyé.

Az eljárás során egy független bizottság azt vizsgálja, hogy Siklós Mária követett-e el etikai vétséget, illetve megsértette-e az építész szakma Etikai Fegyelmi Szabályzatát azzal, hogy hozzájárult: a Schwajda György vezette kormánybiztosi hivatal az építésznő terveinek engedélyezését kérje.

Az MTI úgy tudja: a bizottság elé többoldalas vizsgálati anyag került, amelyben felsorolják, hogy a szabályzat mely pontjait sérthette meg az építésznő. Azt azonban, hogy a vétség megtörtént-e, a testület tagjai hivatottak eldönteni.

A vizsgálat lefolytatására hivatalosan 60 nap áll rendelkezésre. A bizottság Siklós Máriát a vizsgálat eredményeként figyelmeztetésben részesítheti, de úgy is dönthet, hogy bizonyos időre felfüggeszti tervezői jogait, végső esetben akár ki is zárhatja a kamarai tagok sorából, aminek következtében az építésznő magyarországi épületeket nem tervezhetne. Ez azt jelentené, hogy a Nemzeti Színház tervező és érvényes tervek nélkül maradna.

A jelenlegi etikai eljárás előzménye, hogy Schwajda György, az új Nemzeti Színház megvalósításáért felelős kormánybiztos július elején úgy döntött: a IX. kerületi volt expo-telken építendő Nemzeti Színházat Siklós Mária tervei szerint valósítják meg, ezért július 4-én az építésznő terveit nyújtották be építési engedélyezésre a Ferencvárosi Önkormányzathoz.

Schwajda annak ellenére döntött így, hogy az épület tervezésére tavasszal kiírt egy pályázatot, amelyet Vadász György nyert meg. A kormánybiztos azzal indokolta Vadász kizárását a tervezési munkálatokból, hogy hosszas egyeztetések után sem tudott vele megegyezni.

A Magyar Építész Kamara elnöksége a kormánybiztos döntése miatt már a hónap elején kilátásba helyezte, hogy Siklós Máriával szemben etikai vizsgálatot kezdeményez.

(MTI)