Nem mindenkinek mutatkoznak a Tukai-tavi krokodilok

Van, aki állítja, van, aki kételkedik benne, van aki cáfolja, hogy krokodilok tanyáznának a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargita melletti Tukai-tóban. Lakatos Károly, a közeli Tilápia haltenyésztő kft. gondnoka állítja, hogy ő már többször is látott két krokodilt az üzemen kívüli egykor halastó vízében. Akár így van - akár nem, a környék idegenforgalmát alaposan fellendíti a titokzatos hüllőpáros.

A gondnok elmondása szerint július 19-én szerdán horgászott a tó partján, amikor valamilyen nagy testű állat úszott vele szembe. Habár ilyen hüllőt eddig csak a televízióban látott, de a "gülű szeméről" és a hosszú zöldes testéről rögtön felismerte, hogy ez csak krokodil lehet. Első ijedtségében - mint mondta - rögtön hazaindult, és amikor egy utolsó pillantást akart vetni a hüllőre, meglátta a krokodilnak a nádasból előjövő párját is, amely szerinte körülbelül 90 centiméter hosszú.

Varga Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) természetvédelmi őrének nem volt ekkora szerencséje. A héten minden nap négy-négy órát töltött a tónál különböző napszakokban, de semmilyen arra utaló jelet nem tapasztalt, hogy krokodilok lennének a vízben.

Egy magát megnevezni nem kívánó helybeli lakos szerint - aki az elmúlt napokban szinte folyamatosan figyelte a vizet - egyfajta reklámfogásról van szó. Amióta felröppent a krokodil-ügy, azóta megkétszereződött a közeli település presszójának a forgalma. Azt tehát pontosan még nem lehet tudni, hogy valójában vannak-e krokodilok a tukai tóban. Annyi azonban bizonyos, hogy a településektől távoli, elhagyatott kis tavat még soha annyian nem keresték fel, mint ezekben a napokban.

Ha tényleg krokodilok tanyáznának a tóban, most kényelmesen élelemhez juthatnának, mivel hozzávetőleg egy tonnányi hal pusztult el a tukai haltenyésztő telepen, miután az áramszolgáltató csütörtökön, egy kiegyenlítetlen számla miatt kikapcsolta a telep áramellátását.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 27.)