Hétezer kórházi ágyat kell megszüntetni

Jóllehet Budapesten és Pest megyében csaknem 3 ezer kórházi ágyat kell megszüntetni az év végével, a Fővárosi Önkormányzat szakbizottsága az önkormányzat saját kórházaiban összesen csak 22-vel csökkentené az ágyak számát. Az egyeztetések a többi intézménytulajdonossal augusztus 7-én kezdődnek, és a hónap során az országban mindenütt elindulnak az alkudozások arról, melyik kórházaktól is vegyék el a jogszabályban előírt, öszszesen 7 ezer ágyat.

A jelenlegi, valamivel több mint 84 ezerrel szemben a jövő évtől csak 77 ezer kórházi ágyon gyógyíthatnak a kórházak. Az 1996-ban elkezdődött, majd tavaly felfüggesztett, úgynevezett kapacitástörvény alapján Budapesten és Pest megyében, valamint a Nyugat-Dunántúlon a legtöbb a "felesleges" kórházi ágy. A fővárosban és a megyében jelenleg csaknem 30 ezer ágyon gyógyítanak, jövőre azonban ennél 10 százalékkal kevesebb maradhat csak.
A Fővárosi Önkormányzat egészségügyi szakbizottsága szerint saját egészségügyi intézményeikben csak minimális ágyszámleépítés jöhet szóba. Nemcsak azért, mert az elmúlt években a főváros jelentősen racionalizálta kórházi kapacitását, de azért is, mert eközben viszont a régióban tovább nőtt a kórházi ágyak száma. A bizottság ezért tegnap úgy határozott, hogy az augusztus 7-én kezdődő megyei egyeztetéseken csupán 22 ágy megszüntetését és belső átcsoportosítások végrehajtását vállalja. Ez azt jelenti, hogy a felesleget elsősorban az egyéb - minisztériumi vagy más - fenntartású kórházaktól kellene elvenni.
A kórházi ágyak számának csökkentéséről a többi megyében is a következő hónapban kezdődnek meg az alkudozások. A szaktárca iránymutatása szerint ennek során megkülönböztetetten kezelik azokat az orvosszakmákat, amelyekben nem tervezhető előre a betegforgalom. Ezért nem, vagy alig csökkentik az intenzív, a traumatológiai, a sürgősségi, a fertőző- és az újszülöttellátást szolgáló ágyak számát. Ugyanakkor a legtöbb ágyat várhatóan a szülészeti-nőgyógyászati, az ortopédiai, a szemészeti, az urológiai, a bőr- és nemibeteg-, a fül-orr-gégészeti, illetve a csecsemő- és gyermekosztályokon kell majd megszüntetni. Ezeknek a legrosszabb ugyanis jelenleg a kihasználtsága.

Új gyógyosztály Parádfürdőn

Több mint húszmillió forintos ráfordítással készült el a Parádfürdői Állami Kórház új, ötven férőhelyes rehabilitációs osztálya. Az önköltséges finanszírozású új részleg rendhagyó a hazai egészségügyben, két esztendővel ezelőtt az elsősorban gyomorrendszeri megbetegedéseket gyógyító intézmény bezárására lehetett inkább következtetni, mintsem a fejlesztésekre.
A 160 férőhelyes kórház az elmúlt másfél esztendő leforgása alatt 250 millió forintos anyagi dotációban részesült: az összeg zömét a szaktárca biztosította, míg az OEP 100 ágy finanszírozását vállalta magára.
Gyakorlatilag tavaly márciusban alakult újjá jogi és szervezeti értelemben az intézmény, ahol 65 személy számára gyomor- és bélrendszeri megbetegedések gyógyítására van mód, míg 35 fő részére nőgyógyászati kezelésre nyílik lehetőség. Az új és igen korszerű részleg háromcsillagos szállodai ellátásnak felel meg, ahol onkológiai kezelésekre is van lehetőség a rekreációs egészségügyi és kondicionáló szolgáltatások mellett.

Haiman Éva

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. június 24.)