Feloszlatta magát a balatonfüredi képviselő-testület

Balatonfüred képviselő-testülete csütörtökön délután - többórás vitát követően - a testület feloszlatása mellett döntött. A képviselők közül többen is felszólították Pálfy Sándor polgármestert a lemondásra, ám ő közölte, hogy Füred lakosai választották meg a tisztségre, feladatát megítélése szerint jól látja el, ezért nem mond le.

A bizalmatlansági indítványt Erdős Ferenc képviselő terjesztette a testület elé, azzal az indoklással, hogy "a képviselő-testület működését zavarja a polgármester sorozatos, az önkormányzati rendeleteket és határozatokat megsértő magatartása".

A szavazásnál a testület tagjai közül tizenegyen a feloszlatás mellett, hatan pedig ellene foglaltak állást. Így a balatonfüredi képviselő-testület július 27-ével feloszlatta magát.

A botrány a képviselők többsége szerint már hónapok óta érlelődött. A Fidesz és az MDF közös jelöltjeként tisztségbe került polgármestert lemondásra felszólítók - a függetlenek, a szocialisták és két MDF-es képviselő - álláspontját Vászolyi Árpád, a jogi bizottság elnöke ismertette. Elmondta, hogy szerintük a polgármester rendre figyelmen kívül hagyta a szervezeti és működési szabályzat egyes pontjait és a testület határozatait is. Példaként említette, hogy a lebontott szabadtéri mozi helyére butiksor építését engedélyezte a képviselőtestület tudta és tájékoztatása nélkül. "Sok millió forintról volt szó, harmincnégy vállalkozó üzletéről, amihez testületi döntés és pályázat kiírása szükségeltetett volna" - mondta a jogi bizottság elnöke.
Szóvá tette továbbá, hogy a polgármester egyik cége munkát végzett a városnak - holott ez tilos lenne -, ráadásul a több millió forint értékű munka díja után járó adót csak késve és sokszori felszólításra fizette be a városnak.

Geipl Miklósné, a szocialista frakció vezetője a testület ülésén kijelentette: a polgármester tipikus nagyvállalkozó, "le kell mondanunk, hogy a várost megmentsük az ő vezetői működésétől". Pálfy Sándor polgármester válaszul azt mondta: nem mond le, mert a füredi polgárok választották e tisztségre, és ne a képviselőtestület, hanem a lakosság "ítélkezzen" majd felette. "A vádakat visszautasítom, ugyanis tudatosan soha nem sértettem meg a füredi önkormányzat rendeleteit" - mondta, majd hozzátette: a jogi bizottság elnöke által felsorolt ügyeket a testület júniusi rendkívüli ülésén már megtárgyalta, és akkor döntéseit helyesnek találta. A különböző szerződések megkötésére éppen a testület adott korábban felhatalmazást - állította.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen a polgármester mellett szólt Balogh Ákos, a Fidesz-frakció vezetője, közölve: a bizalmatlansági indítvány egyéni érdeksérelmek és politikai játszmák következménye.
Pálfy Sándor mellett állt ki - jóllehet utóbb a lemondásra felszólítók között volt - egy szocialista képviselő, Jani Károly is, mondván: a jogi bizottság mindig azt írta le, hogy jogi szempontból minden rendben van, és most éppen ennek a bizottságnak az elnöke áll a "vádlók" élére.

A testület egyetlen MIÉP-es képviselője, Marton Jánosné szerint a mostani botrány a bazársor lebontásában gyökerezik, egyéni és nagyvállalkozói érdekek motiválják a bizalmatlansági indítvány beterjesztését, "márpedig ezt a bontás mi szavaztuk meg egyhangúlag, tízévi halogatás után, végre lépni mertünk".

Az új választásokat hetvenöt napon belül kell megtartani, erre a város jegyzője szerint a legalkalmasabb időpont október 8-a lehetne.
Pénteken már össze is ül a balatonfüredi választási bizottság.

(MTI)

Ajánló:

Egyelőre csak a nyitóoldal készült el.