A Pénzügyminisztérium a szocpol megszüntetését tervezi

Az RTL Klub információi szerint jövőre megszűnik a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezmény és az építkezéssel járó 400 ezer forintnyi ÁFA-visszatérítés. A Pénzügyminisztériumban elkészült a lakástámogatási rendszer átalakításának tervezete, amelyről a kormány már augusztusban dönt.

A mostani gyakorlat szerint mindenki hozzá juthat a szociálpolitikai támogatáshoz. Egy gyerek után 200 ezer, két gyermek esetén 1 millió 200 ezer, három után pedig már 2 millió 200 ezer forint jár. De csak azoknak, akik új lakást akarnak vásárolni, vagy építeni. Ha a kormány áldását adja a Pénzügyminisztérium tervére, jövőre csak a rászorultak jutnának a lakástámogatáshoz. Hogy ez pontosan mit jelent, arról még a tárcánál nem akartak nyilatkozni.

A tv-társaság úgy tudja, hogy az új szociálpolitikai kedvezmény, amit otthonteremtési támogatásra keresztelnének, már nem csak új, hanem régi lakások vásárlásakor is járna. A minisztérium - költségvetési okokra hivatkozva - már tavaly is próbálkozott a támogatási rendszer átalakításával, ám a terv az önkormányzatok ellenállásán megbukott. A jövőben ugyanis a települések adnák a pénzt az arra jogosultaknak.

Megszűnne az ÁFA-visszaigénylés is, vagyis januártól nem lehetne visszakapni a vásárláskor kifizetett ÁFA egy részét, ami most maximum 400 ezer forint. Az így megmaradt költségvetési pénz az otthonteremtési támogatás keretét növelné.

A Pénzügyminisztérium addig nem nyilatkozik az új rendszer részleteiről, amíg a miniszterelnök meg nem ismerkedik az elképzelésekkel.

(RTL KLUB)

Ajánló: