A honvédség elbúcsúzott Göncz Árpádtól

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium vezetése katonai tiszteletadás mellett búcsúzott el Göncz Árpád leköszönő köztársasági elnöktől, aki államfőként a fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltötte. Az ünnepségen Göncz magát "az ország legöregebb közlegényének" nevezte, és emléklapot kapott. A búcsúztatáson nem jelent meg Szabó János honvédelmi miniszter, aki jelenleg nyaral.

Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke beszédében azt mondta: Göncz Árpád felül tudott emelkedni a pártok csatározásain. Fodor szerint a leköszönő köztársasági elnök "véleményeiből, állásfoglalásaiból sugárzott a megértő tolerancia, a másság tisztelete és a békesség fenntartásának igénye".

Göncz Árpád beszédében úgy vélte, a hadsereg főparancsnoki tisztsége irányítást jelent, nem parancskiadást. "A vezetőkkel beszélgetve az elmúlt tíz évben mindig el tudtam mondani aggályaimat, érzéseimet a hadsereggel kapcsolatban, ezért tiszta a lelkiismeretem" - mondta a távozó köztársasági elnök.

A rendezvényen megjelentek a köztársasági elnök hivatali ideje alatt szolgálatot teljesítő honvédségi parancsnokok és vezérkari főnökök, köztük Végh Ferenc is, a hadsereg előző vezérkari főnöke. A Honvédelmi Minisztérium felső vezetését Homoki János politikai államtitkár képviselte, Szabó János miniszter nem szakította meg külföldön töltött szabadságát az ünnepség miatt.

(MTI)

Ajánló:

Ahol jelenleg semmi nem olvasható.