Rabosították az első újságírót Magyarországon

Először fordul elő Magyarországon, hogy bűnügyi nyilvántartásba vegyenek egy újságírót egy cikke miatt. Varga Attilát a Népszabadság tudósítóját a kisgazda képviselő Balogh Gyula jelentette fel. Az ügyben indult polgári pert egyébként első fokon a feljelentő elveszítette. Vargát most beidézték, ujjlenyomatot vettek tőle, és sorszámmal ellátott fényképeket készítettek róla. A rendőrök szakkifejezésével élve: rabosították.

A Népszabadság március 29-i cikke szerint Balogh Gyula, a kisgazdapárt szabolcsi elnöke egy januári estén összejövetelre hívott több helyi politikust, és rendőrtisztet a vadászházába. A cikkben az áll, hogy Balogh Gyula ittasan megfenyegette az egyik rendőrtisztet és a köztársasági őrezred egyik tagját, valamint telefonon zaklatta egy képviselőtársa feleségét.

Balogh Gyula a cikk megjelenése után beperelte az újságot, 5 millió forintot, valamint helyreigazítást követelt. A sajtópert első fokon a Népszabadság nyerte. Balogh Gyula azonban a rendőrségen is feljelentést tett.

Az újságírót a III. kerületi kapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki. Majd arra kérték a nyomozók, hogy a délutáni órákban jelenjen meg a kapitányságon, mert ujjlenyomatot vesznek tőle, és sorszámozott fotót készítenek róla.

A rágalmazás miatt, ami a jelenlegi törvények értelmében vétségnek számít, a gyanúsítottat bűnügyi nyilvántartásba kell vennie a rendőrségnek. Szaknyelven rabosították Varga Attila újságírót.

A rendőrség az RTL Klub stábjának nem engedte meg, hogy az eljárást felvegye. Tamás Ervin a Népszabadság főszerkesztő-helyettese a történteket aggasztónak tartja.

A BRFK vezetősége nem kívánta kommentálni a történteket.

(RTL KLUB)

Korábban:

(2000. június 8.)