Nyolc roma családot kilakoltattak Zuglóban

Nyolc család került utcára csütörtökön Zuglóban, mert a XIV. kerületi önkormányzat nem hosszabbította meg, lejárt a lakásbérleti szerződésük. A roma családok önkényes lakásfoglalókként korábban a kerület Bíbor utcai bérlakásában éltek, onnan is jogerős bírósági végzéssel lakoltatták ki őket tavaly októberben.

Tölcsér Sándor, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) képviselője szerint a hajléktalanná vált 16 felnőtt és 37 gyerek valószínűleg az utcán töltik az éjszakát.

Az önkormányzat a Várna utcában, a Mexikót úton és a Cserei úton lévő bérlakásokban átmenetileg, féléves használatba adási szerződéssel helyezte el a családokat, akik bérleményeik után rendszeresen fizették a lakbért és közüzemi díjakat. Habár a használatba adási szerződések már április 30-án lejártak, a Zuglói Vagyonkezelő Rt. ismeretlen okokból csak most kérte a családok kilakoltatását.

Halász Iván, a XIV. kerület alpolgármestere szerint az önkényes lakásfoglalók lakáshelyzetét az önkormányzat nem tudja megoldani. Ezt elsősorban jogszabályokkal indokolta - az illetőknek nincs bejelentett lakcímük a kerületben, nem tudnak lakáskérelmet benyújtani - s nem tartotta az ügyet roma-kérdésnek. Az [*****] kérdésére az alpolgármester anyagi gondokat és a szükséglakások hiányát hozta fel, mondván: a kerület négy szükséglakására 190 család igénylése érkezett hivatalába

A családok képviseletében eljáró Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) képviselője a kilakoltatást törvénytelennek ítélte, mert az önkormányzat nem tesz eleget elhelyezési kötelezettségének. Ezt megerősíti Gáspár Károly, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetőjének a kerület alpolgármester felé tett megjegyzése, melyben jogtalannak ítélte a történteket.

Az oktatási ombudsman a családok kiskorú gyermekei oktatáshoz való jogukat látja sérülni.

[*****]

Ajánló:

Korábban:

(1999. november 23.)