Metrópártiak a budapestiek

A budapestiek többsége metrót akar Dél-Buda és a Keleti pályaudvar között. Többségük szerint jövőre és akár a kormány támogatása nélkül is bele kell vágni az építkezésbe. Többek között ez derül ki a fővárosi MSZP-frakció megrendelésére készített közvélemény-kutatásból. A szocialisták azért szondáztatták a budapestieket, mert kormánytámogatás és egyéb garanciák nélkül kockázatosnak tartják a 4-es metró előrehozott megépítését.

A budapestiek háromnegyedének az a véleménye, hogy mindenképpen kezdődjön el jövőre a 4-es metró építése, és csak 16 százalékuk van ellenkező állásponton. Ez abból a közvélemény- kutatásból derül ki, amelyet a fővárosi MSZP-frakció készíttetett a Szonda Ipsosszal.

Nagyobb arányban támogatják az építkezés jövő évi megkezdését a középkorúak, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és azok, akik valamelyest elégedettek a tömegközlekedéssel. Diplomások és idősek körében a többség szerint semmiképpen sem szabad jövőre nekivágni a metróépítésnek. Ennek ellenére összességében a budapestiek 61 százaléka úgy látja, akkor is meg kell kezdeni az építkezést, ha egyelőre csak négy megálló készül el.

A többség, 56 százalék akkor is támogatja a beruházás megkezdését, ha a kormány nem. Ugyanakkor a budapestiek több mint fele garanciákat szeretne látni arra, hogy az építkezés miatt más területek nem kerülnek hátrányba. Ugyanakkor a fiatalok támogatják legkevésbé, hogy először csak négy megálló készüljön el, 44 százalékuk nem ért egyet ezzel a megoldással. Viszont a nyugdíjasoknak csak 28 százaléka ellenzi ezt a verziót. A jelenlegi tömegközlekedési helyzettel elégedetlenek sem lelkesednek a csonka vonalért, de még így is 57 százalékuk támogatja a négy megálló építését.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: