A miniszter dönt a vadászgépekről

Amennyiben a Pénzügyminisztérium ellenjegyzése megérkezik, a honvédelmi miniszter aláírhatja a szerződést a MiG-29-esek korszerűsítéséről. A tárcához eddig nem futott be figyelembe vehető ajánlat használt nyugati gépek vásárlására - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára.

A Honvédelmi Minisztériumhoz eddig nem érkezett olyan ajánlat használt nyugati gépek vásárlására, amely miatt a tárca elállna a MiG-29-esek tervezett modernizációjától - mondta Wachsler Tamás. A közigazgatási államtitkár szerint ha ez a helyzet nem változik, és megkapják a pénzügyi tárca ellenjegyzését, aláírják a német DaimlerChrysler Aerospace-szel a szerződést.

A MiG-29-esek modernizációjáról két hete kezdődött vita, miután a honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a német céggel, az amerikai nagykövet viszont bírálta a tervezett felújítást. A múlt heti hírek szerint a húszmilliárdos megállapodást addig nem írják alá, amíg azt nem tanulmányozza át a szabadságáról hazatérő miniszterelnök. A HM államtitkára szerint nem a kormányfő, hanem a honvédelmi miniszter jogköre és felelőssége a döntés.

Szabó János miniszter egy tévényilatkozatában tett arra célzást, hogy a MiG-ek felújítása elmaradhat, ha megfelelő ajánlat érkezik nyugati típusokra. A Magyar Hírlap értesülései szerint amerikai F-16-osokra vonatkozhat az ajánlat. Az államtitkár szerint a rendelkezésükre álló összegből a MiG-ek felújítása tűnik a legjobb megoldásnak. Ha mindent számításba véve hasonló nagyságú összegért valamilyen más megoldás feltűnik, akkor újra kell gondolni a helyzetet. ám erre még nem kényszerültek.

Póda Jenő kormányfő-tanácsadó a Nap-kelte adásában közölte: megvárják az amerikai kormány javaslatát arról, hogy milyen feltételekkel ajánlanak fel gépeket.

(Magyar Hirlap)