Nem hosszabbítják meg a Magyar Rádió Rt. elnökének mandátumát

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége hétfői ülésén úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg egyszeri alkalommal Hajdu István, a Magyar Rádió Rt. jelenlegi elnöke mandátumát. Ugyanakkor a testület az elnöki tisztségre új pályázatot ír ki, melyen a jelenlegi elnök is részt vehet. Az új elnököt már július 27-én megválaszthatják.

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége elfogadta annak a pályázatnak a szövegét, amelyet a Magyar Rádió Rt. elnöki tisztségéért írnak ki. A szöveget kedden két országos napilapban, a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban hozzák nyilvánosságra. Az elnöki tisztségre szóló kiírás lehetővé teszi valamennyi pályázónak, hogy ismertesse elképzeléseit, így akár Hajdu István előtt is nyitva állnak a pályázati lehetőségek.

A pályázati felhívásban a kuratórium elnöksége különösen fontosnak tartja, hogy a jövendő elnök milyen garanciákkal kívánja érvényesíteni a hír- és információs műsorok objektivitását, valamint hogyan kívánja biztosítani az egyes adók, szerkesztőségek és műsorkészítők függetlenségét.

A kuratórium elnöksége elvárja Hajdu István elnöktől, hogy ne hosszabbítsa meg automatikusan több évre a lejáró vezetői szerződéseket, és ne hozzon olyan döntéseket, amelyek hosszú távon befolyásolnák a Magyar Rádió gazdálkodását. A testület szerint ugyanis nem tenne jót, ha az augusztusban tisztségét elfoglaló új elnöknek felül kellene vizsgálnia a korábban jóváhagyott vezetői szerződéseket.

A pályázatokat július 18-ig lehet benyújtani, a pályázókat az elnökség személyesen is meghallgatja július 20-24. között, és a július 27-i kuratóriumi ülésen választhatják meg a Magyar Rádió Rt. új elnökét.

(MTI)

Ajánló:

Minden, amit a hazai közszolgálati rádióról tudni érdemes.