Megszüntetnék a diákigazolványt

A diákigazolvány azonnali megszüntetését szorgalmazzák 16 éves korig a szülők. A tankötelezettség ideje alatt ugyanis az teljesen funkciótlan. Az elgondolásra hajlik az Oktatási Minisztérium is.

Az általános iskolába járó tanulók mintegy 60 százaléka nem igényel diákigazolványt, mivel lakóhelyéhez közel jár iskolába - mutatott rá a szülői szervezet adatai alapján Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) elnöke. Úgy véli: a diákigazolvány diszkriminálja a közoktatásban tanuló tanköteles fiatalokat. A tanulói jogviszonyhoz kötött kedvezményeket - így például a távolsági utazási kedvezményeket - ugyanis csak azok a gyerekek vehetik igénybe, akik kifizetik a diákigazolvány 280 forintos díját, a 140 forintos "kitöltési költséget" és 400-500 forintért beszerzik a szükséges fényképet.

Miután Magyarországon minden gyermek tanköteles 16 éves koráig, szükségtelen annak igazolása, hogy a gyerek valóban iskolába jár - vélekedett Keszei Sándor. A tankötelezettséget megsértő szülőkre az önkormányzatok bírságot szabnak ki, nem kaphatnak iskoláztatási támogatást, sőt súlyos esetben állami gondozásba veszik a gyereket. Ezért az ilyen esetek száma elenyésző a plusz adminisztráció terheihez képest - hangsúlyozta. Keszei szerint az okmányok kiadása csupán a gyártásukra megbízást kapott nyomda és a fényképészek hasznát növeli. Ezért a diákigazolvány megszüntetését javasolják a tankötelezettség ideje alatt. Álláspontjukkal - Keszei elmondása szerint - számos iskola és pedagógus is egyetért.

Az Oktatási Minisztérium jó ötletnek tartja a diákigazolvány megszüntetését 14, esetleg 16 éves korig, s maga is megvizsgálta már ennek a lehetőségét - nyilatkozott Környei László közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Eddig azonban az egyeztetések az érintett minisztériumokkal és a közlekedési vállalatokkal nem vezettek eredményre.

A szülők szervezetének elnöke szerint iskolalátogatási igazolás, és 14 éves kor felett a személyi igazolvány bizonyítaná, hogy a fiatal tanköteles korú. A szülői érdekképviselet 16 éves kor felett is indokolatlannak tartja, hogy a diákigazolvány előállítási költségét a szülőkre hárítja az állam. Ezért kérik a közoktatási és felsőoktatási diákigazolvány ingyenes kibocsátását. Az egyesület tiltakozik az ellen is, hogy a fővárosi és vidéki közlekedési vállalatok több száz forintos büntetéseket követeljenek a jövedelemmel nem rendelkező, kiskorú tanulóktól, mert otthon felejtették vagy elveszítették a diákigazolványukat. Szerinte a szülőknek nem kötelességük automatikusan kifizetni a büntető díjat - azt a gyerekeken nagykorúságuk után hajthatják be jogszerűen a közlekedési vállalatok.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: