A Ruszin Kisebbségi Önkormányzat illegális úton próbált székházhoz jutni

Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat (ORKÖ), hétfőn erőszakkal próbált székházhoz jutni: a testület megpróbálta elfoglalni az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat megüresedett budapesti épületet a XIV. kerületi Gyarmat utcában. Az önkényes beköltözést a rendőrség akadályozta meg.

Az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat másfél évi tárgyalás után sem kapott székházat, a testület, bízva abban, hogy a megüresedett székházat megkapja, hétfőn őrizni kezdte a magára hagyott épületet, ám ezt a rendőrség megakadályozta.

A Magyarországon bejegyzett tizenhárom nemzetiség közül egyedül a ruszinoknak nincs székházuk. Hattinger Gábor, az ORKÖ elnöke szerint azért, mivel a kisebbségnek nincs anyaországa, így államközi egyezmények sem szabályozhatják a székház kérdését.

Hattinger Gábor bejelentette: mindaddig az épület előtt maradnak, amíg valamilyen előrelépés nem történik az ügyben. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatallal még egy egyeztető tárgyalásra kerül sor kedden, s ha nem születik megegyezés, további tiltakozó akciókat szerveznek.

A rendőrséget a szomszédok értesítették a foglalási kísérletről. A kiérkező rendőrök az ott illetéktelenül tartózkodó személyeket távozásra szólították fel.

Doncsev Toso, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke megerősítette: a Gyarmat utcai ingatlan hétfőn átkerült a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe. Mint elmondta: a székház kiutalásához kormányhatározat szükséges, erőszakos foglalással nem lehet megoldani a problémát

(MTI)

Ajánló: