Zokniba csomagolt csempészett teknősökre bukkantak a vámosok

A röszkei határátkelőn hétfőn 445 görög teknősre bukkantak egy cseh személygépkocsiban a vámosok. A zokniba, majd zsákokba rejtett állatok egy része nem bírta a bezártságot, és elpusztult. Az életben maradt példányokat a Szegedi Vadaspark fogadta be.

Bár a cseh állampolgárságú férfi azt állította, nincs nála vámáru, a pénzügyőr mégis a kocsi átvizsgálása mellett döntött. A vizsgálat során találtak rá a teknősökre. Az állatokat zokniba, rongyokba csomagolták, majd zsákokba téve rejtették el az autóban.
Az illetékes minisztérium a Szegedi Vadasparktól kért segítséget a teknősök átmeneti elhelyezésére.

A vadaspark helyszínre siető igazgatója, Gősi Gábor elmondta: a görög teknősnek az illegális kereskedelemben nagy az értéke, mert kedvelt hobbiállat.

A Röszkén lefoglalt teknősök különböző korúak, van köztük egészen fiatal, gombnagyságú és tenyérnyi idősebb is. Az autóban elrejtett hüllők közül sok nem bírta a bezártságot, és elpusztult, a teknős ugyanis stresszérzékeny állat. Többségük azonban életben maradt, őket a vadasparkban karanténba helyezik, és megfigyelés alatt tartják. Sorsukról később születik döntés.
A cseh csempész ellen megindult az eljárás.

(MTI)