Várhatóan nem lesznek adómentesek a nagycsaládok

A Szociális és Családügyi Minisztérium javaslata szerint jövőre a nagycsaládok nem kapnának adómentességet, hanem húsz százalékkal emelkedne az egy és két gyermeket nevelő családoknál a gyermekek után járó adókedvezmény. A nagycsaládosok pedig a jelenlegi összeg négyszeresét írhatnák jóvá adójukból havonta.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter kedden közölte: azért vetették el azt a javaslatot, amely hárommillió forintos értékhatárig adómentességet biztosított volna a három- vagy többgyermekes családoknak, mert ez hátrányosan érintette volna az egy- és kétgyermekeseket. A miniszter kijelentette: nem tervezik a családi pótlék, az iskoláskorúak esetében pedig az ezzel azonos összegű iskoláztatási támogatás emelését.

Ha a jövő évi költségvetésben az egy és két gyermek után járó adókedvezmény összege húsz százalékkal emelkedik az ideihez képest, akkor havonta csaknem háromezer forinttal lesz csökkenthető az adó összege gyermekenként. A három és több gyermeket nevelő családok jelenleg havonta gyermekenként háromezer forintot írhatnak jóvá, a tervezett emeléssel viszont a kedvezmény összege 12 000 forintra emelkedne jövőre.

(MTI)

Ajánló: