A kormánypártiakat nem érdekli az osztrák nyomásgyakorlás ügye

A külügyi bizottság kormánypárti többsége leszavazta azt a napirendi javaslatot, amely alapján a testület megtárgyalta volna az autópálya-építésekkel kapcsolatos belső kormányjelentés esetleges diplomáciai vonatkozásait. Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő múlt héten nyilvánosságra hozott egy képviselőknek szánt belső kormányjelentést. A szöveg szerint 1993-ban osztrák politikusok nyomást gyakoroltak Magyarországra, hogy osztrák cégek szerezhessenek meg az autópálya-építéshez fontos bányákat.

Az MSZP és az SZDSZ szerint a szöveg zsarolással vádolja az osztrákokat, a kormánypártok azonban úgy vélik, egyszerű lobbizásra utal a mondat.

A kormány egy háttéranyagnak szánt dokumentumában az szerepel, hogy Vranitzky volt osztrák kancellár és Jörg Haider karintiai tartományfőnök nyomást gyakorolt Magyarországra, hogy osztrák cégek vehessenek részt magyar autópályák építésben. Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő az ügyben interpellációt nyújtott be a Parlamentben, az osztrák nagyköveten keresztül pedig a Külügyminisztérium próbálta tisztázni az ügyet. A külügyi bizottságot keddre hívta össze Szent-Iványi István szabad demokrata bizottsági elnök, hogy a képviselők meghallgathassák a kormány illetékes képviselőjét.

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára azonban lemondta látogatását, másfél órával az ülés előtt. Mivel mást sem küldött maga helyett, a kormány nem képviseltette magát az ülésen. A bizottság a kormánypárti képviselők többségével levette a napirendről az ügyet. Mégis több mint egyórás vita alakult ki a bizottságban. Eörsi Mátyás szerint vagy a polgári kormány nem tud fogalmazni, vagy az osztrákok politikusok nemtelenül zsaroltak. Eörsi szerint ugyanis a nyomásgyakorlás nem jelenthet lobbizást. A lobbizás a politikai szóhasználatban valamilyen ügy melletti kiállást jelent, ami törvényes, nyílt eszközökkel történik.

Surján László, a bizottság kormánypárti alelnöke úgy vélte, fölösleges nyelvtani problémákon rágódni. A szocialista és a szabad demokrata képviselők Bogár távol maradását úgy értelmezték, hogy az államtitkár kibújt a felelősség alól. A kormánypártiak nem kívánnak az ügyről vizsgálatot indítani. Simon Miklós kisgazda képviselő például azt mondta, az SZDSZ mindenképpen botrányt akar, és ezért saját szája íze szerint facsarja a szöveget, de ehhez ő nem kíván asszisztálni. Szabó Zoltán (MSZP) megdöbbent, mint mondta, visszasírja az Antall-kormányt, mert emlékei szerint annak idején a kormány egyetlen képviselője sem merte megtenni, hogy ne menjen el egy bizottsági meghallgatásra. Az ülés második felében a képviselők egymás mosolyát marasztalták el: Eörsi felszólította fideszes kollégáit, hogy csak mosolyogjanak, így nevettek az MDF-esek és a szocialisták is, aztán lám, megbuktak. Kormánypárti vélemények szerint az ellenzékiek mosolya az ülés alatt egy ízben sátáni volt. A szocialisták szerint csupán szomorúan kacagtak.

A bizottság elnöke az ülés végén még nem tudta eldönteni, hogy az ügyben a héten még összehívja-e a bizottságot. Egyrészt szeretné elérni, hogy megjelenjen a kormány egy képviselője. Másrészt azonban lehetséges, hogy a kormánypártiak újra leszavaznák a napirendet, hiszen ma nyilvánvalóvá tették, szerintük fölösleges az ügyről tovább tárgyalni.

A bizottsági ülést követően Eörsi Mátyás a a parlament ülésén megkérdezte Martonyi János külügyminisztert, vannak-e bizonyítékok a diplomáciai nyomásgyakorlásra. A külügyminiszter rendkívül sajnálatosnak nevezte, hogy a nyomásgyakorlás kifejezés talán nem a legszerencsésebb volt. Elmondta, hogy a szó lobbi tevékenységre utal, amelyet minden kormány folytat sáját cégei érdekében. A külügyminiszter hozzátette, hogy az osztrák - magyar kapcsolatokban semmiféle problémát nem vetett fel a dokumentum, amely egyébként 1994 előtti ügyekre vonatkozik. Eörsi szerint szerencsétlen volt egy másik országot ilyen környezetben belekeverni ebbe a dokumentumba Ugyanakkor korrektnek nevezte a miniszter válaszát. Így valószínűleg lezárult az ügy, és a külügyi bizottság sem fog a héten rendkívüli ülésen foglalkozni a nyomásgyakorlást emlegető irattal.

Magyari Péter