Önátvilágítási kísérlet az MVSZ-nél

A Magyarok Világszövetsége határozata értelmében megszünteti kapcsolatát bármely vezetőjével, ha a megválasztását követő egy hónapban nem kezdeményezi saját átvilágítását. Az átvilágító bírók szerint azonban hiába az igyekezet, a világszövetség vezetői nem tartoznak az átvilágíthatók körébe.

A Magyarok Világszövetsége mintegy 60 vezetőjét kötelezi a májusi tisztújító gyűlésen elfogadott határozat: kezdeményezniük kell saját átvilágításukat. Az elnökség minden egyes tagjának, a régiók elnökeinek és vezetőinek, a főkönyvelőnek és a főtitkárnak is 30 nap áll rendelkezésére, hogy indítványozza múltjának vizsgálatát. A határozat nem tesz kivételt az MVSZ vezetésébe választott külföldi állampolgárságú magyarokkal sem.

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke tegnap levélben hívta fel a megválasztott tisztség- és tisztviselők figyelmét arra, hogy egy hét múlva lejár a kérelmek postázásának jogfosztó határideje. Amennyiben ezt valaki elmulasztja vagy az átvilágítás során elmarasztalják, akkor a határozat szerint az illető "semmiféle munkát nem végezhet a Magyarok Világszövetségénél".

Gondos Imre átvilágító bíró a Népszava kérdésére elmondta, hogy a törvény ugyan a napokban elfogadott módosítás alapján lehetővé teszi a közjegyzők, ügyvédek és egyházi vezetők számára, hogy maguk kérjék átvilágításukat, a világszövetség vezetése azonban nem tartozik a jogszabály alapján vizsgálható megbízatások és foglalkozások körébe. Gondos hozzáfűzte, hogy a világszövetségi határozat hatálya alá vont külföldi állampolgárok magyarországi átvilágítása pedig egyszerűen megvalósíthatatlan elképzelés.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. május 11.)