Pallag nem mutatta be bizonyítékait

Pallag László, az olajbizottság kisgazda elnöke kedden eljuttatta a Legfőbb Ügyészségre a bizottság egyik tanúja, Nógrádi Zsolt vallomásának jegyzőkönyvét. A tanú egykori és jelenleg is hivatalban lévő minisztereket, országgyűlési képviselőket hozott kapcsolatba az olajmaffiával.

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre a parlamenti olajbizottság június 8-i zárt ülésének jegyzőkönyve, amelyben a tanú, Nógrádi Zsolt vállalkozó különböző parlamenti pártok tagjait, illetve egykori és jelenleg is hivatalban lévő minisztereket hozott kapcsolatba az olajmaffiával - közölte Bóta Éva, a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A Legfőbb Ügyészségen hozzákezdtek az átadott iratok tanulmányozásához, és hamarosan nyilvánosságra hozzák a megszületett döntést.

Nógrádi Zsoltnak, a kezdetben titkos, ám időközben ismertté vált tanúnak az olajbizottság június 8-i zárt ülésén tett vallomásáról másnap sajtótájékoztatón számolt be Pallag László, a parlamenti testület kisgazda elnöke. E szerint a tanú elmondta, hogy az olajügyekben érintett többek között Pintér Sándor belügyminiszter, akkori rendőrfőkapitány; Szabó Iván MDNP-s politikus, az Antall-kormány pénzügyminisztere; Lezsák Sándor MDF-s politikus, korábbi pártelnök és Zsíros Géza, a kisgazdapártból kizárt volt országgyűlési képviselő. Az említett személyek azóta feljelentették Pallag Lászlót.

A Legfőbb Ügyészség az iratok büntetőjogi szempontú átvizsgálása érdekében június 14-én írásban kérte az olajbizottság elnökétől a június 8-i zárt ülés jegyzőkönyvét. Pallag László június 15-én személyesen találkozott Polt Péter legfőbb ügyésszel, ám az iratokat nem vitte magával.
Az olajbizottság hétfői ülésén döntöttek a képviselők a jegyzőkönyv Legfőbb Ügyészségnek történő megküldéséről.

A bizottság hétfői rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy Pallag kedd délig adja át a bizottságnak a rendelkezésére álló, olajügyekkel dokumentumokat. Pallag az ülés után erre ígéretet is tett. A bizottság elnöke azonban kedd délig nem mutatta be a rendelkezésére álló bizonyítékokat; ezt a bizottság fideszes és MDF-es tagjainak közös sajtótájékoztatóján kedden délután a fideszes Fazekas Sándor közölte. Fazekas ennek ellenére bízik abban, hogy a bizottság a jövőben el tudja látni feladatát, és tényeken alapuló jelentést fog készíteni.

Pallag László később azt mondta: azért nem adta át a bizottságnak a testület által kért bizonyítékokat az olajügyekről, mivel azt szeretné, ha azokról tételes átvételi dokumentum készülne. A bizottsági elnök hozzátette: azt szeretné, ha az irodájában kerülne sor az anyag rendezésével együtt több napot is igénybe vevő átvételre.

Pallag csak azokat az iratokat adná át, amelyek "a bizottságra tartoznak", míg magánál tartaná a már nyomozás alatt álló békési olajügyekkel kapcsolatos és a személyesen neki címzett iratokat. Mint mondta: attól tart, hogy a bizottság "mazsolázgat" majd az átadott anyagból.

Áder János, az Országgyűlés elnöke szintén kedden felszólította Pallag Lászlót: haladéktalanul adja át azokat a bizonyítékait az ügyészségnek, amelyek alátámasztják, hogy a parlamenti képviselők 10-20 százaléka érintett az olajügyekben - hangzott el a Házbizottság csütörtöki rendkívüli tanácskozása után. "Mindannyiunk érdeke, hogy ha van olyan képviselő, aki érintett az olajügyekben, akkor a neve kerüljön nyilvánosságra és legyen módja megvédeni magát, illetve a megfelelő eljárást vele szemben le lehessen folytatni" - fogalmazott a házelnök.
Áder azt mondta: ha Pallag László nem tesz eleget a házelnöki felszólításnak, akkor erősen megkérdőjeleződik a szavahihetősége.

A kormány közben felkérte az igazságügy-minisztert, hogy kezdeményezze az úgynevezett olajügyekben folyó perek felgyorsítását az Országos Igazságügyi Tanácsnál - közölte Borókai Gábor szóvivő a kormány keddi ülése utáni sajtótájékoztatón.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. június 19.)