Kenyértörésre viszi a dolgot Gyuga

Kérelemmel fordultak tegnap a keszthelyi Balatontext Kft. vezetői a nagykanizsai jegyzőhöz, hogy érvényesítse birtokvédelmi határozatát Gyuga Pál országgyűlési képviselő cége, a Seiffert Rt. ellen. A társaság által megbízott őrző-védők ugyanis a péntek éjféli határidő lejárta után sem hagyták el a telephelyet.

A Gyuga Pál által megbízott biztonságiak a határidő lejárta után sem vonultak el a Balatontext Kft. üzemterületéről - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Bódis István, a kft. ügyvezetője annak kapcsán, hogy a Magyar Hírlap értesülése szerint a cég vezetői a nagykanizsai jegyzőhöz fordultak, szerezzen érvényt az önkormányzat birtokvédelmi határozatának. Bódis szerint már csupán az a kérdés, hogy Gyuga Pál meddig merészkedik el. Eleget tesz-e az esetleges fölszólításnak, vagy megvárja, amíg a rendőrök verik ki a telepről az őrző-védőket.

Miként lapunk megírta, Gyuga Pál, a Fidesz-frakcióból önként kilépett parlamenti képviselő május közepén - a jogerős bírósági döntés előtt - két ízben őrző-védők bevetésével próbálta lezárni évek óta húzódó jogvitáját a siklóernyőket gyártó Balatontext Kft.-vel. A biztonságiak azután is a telepen maradtak, hogy az ingatlan egy része - a vissza nem fizetett több tízmilliós jelzálogkölcsön fejében - az Erste Bank tulajdonába került. Ráadásul a Balatontext Kft. javára döntött a kijelölt nagykanizsai jegyző abban a birtokháborítási ügyben, amelyben a cég egy 1,5 hektáros - a Gyuga cége, a Seiffert Rt. tulajdonában lévő - keszthelyi ingatlan használatának engedélyezését kérte. A határozat szerint a Seiffert Rt. által megbízott Arco Safe Rt. vagyonvédelmi cég embereinek péntek éjfélig el kellett volna hagyniuk a keszthelyi telephelyet.

Nem árulhat el részleteket, mert egyedi hatósági ügyről van szó - közölte Partiné dr. Szmodis Györgyi, a nagykanizsai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője. Ezért arra a kérdésre sem válaszolt, megkapták-e a Balatontext Kft. kérelmét. Elmondta: az eljárási törvény többféle módszert kínál a hatóságnak a határozat érvényesítésére. A hatóság döntése kikényszerítése érdekében kiszabhat pénzbírságot, vagy akár rendőri közreműködést is igényelhet - tette hozzá az osztályvezető.

Csordás Beatrix, a Balatontext Kft. üzemvezetője a minap fölhívta telefonon a Gyugáék megbízásából a telepet védő Arco Safe Rt. elnök-vezérigazgatóját. Miként lapunknak elmondta, a vezetőtől azt kérdezte, miért nem engedik be a kft. dolgozóit a munkahelyükre. Csordás Beatrix szerint a cégvezető csupán annyit mondott: a Gyugáékkal megkötött szerződés értelmében járnak el, a 80 dolgozó sorsa pedig nem érdekli őket. Csordás Beatrix lapunkkal azt is közölte: a képviselő felelősségre vonta azért, mert telefonon "zaklatta'' a biztonsági főnököt. Csordás szerint Gyuga figyelmeztette: ne menjenek a dolgozók pénteken a telep elé, mert a biztonságiak úgysem engednek be senkit. Az Arco Safe Rt. vezetője nem kívánt nyilatkozni. Gyuga Pált lapzártánkig nem értük el.

(Magyar Hirlap)