Háziorvosok sajátos sztrájkja

Szakrendelés-bénító megmozdulást hirdet június 28-ra a háziorvosok szövetsége, miután nem látnak más lehetőséget arra, hogy tárgyalóasztalhoz ültessék az egészségügyi kormányzat tisztségviselőit. Az orvosok egy általuk elhibázottnak vélt rendelet pontos betartásával igyekeznek bebizonyítani működésképtelenségét.

Országos demonstrációt hirdet a Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (Maposz) jövő héten szerdára annak érdekében, hogy érdemi egyeztetés kezdődjön az öt nagy érdekképviseletet tömörítő Orvos Fórum és az egészségügyi kormányzat között. Az akciót konkrétan az április elején életbe lépett háziorvosi finanszírozási rendszert módosító rendelet hibáinak bemutatására dolgozta ki a szövetség. A háziorvosok által aggályosnak tartott új szabályozás kimondja, hogy a lakosok koruktól függően egy-, két- vagy háromévente el kell hogy menjenek háziorvosukhoz. Az orvosnak nem kötelező a már korábban elvégzett szűrővizsgálatokat megismételni, elég, ha kitölti a beteg törzskartonját.

Amelyik háziorvos ezt az "érvényességi idő" alatt elmulasztja, attól az adott - nem megjelent - beteg után járó kártyapénzt megvonják.

- A rendelet egyrészt szakmailag elhibázott, mivel figyelmen kívül hagyja a beteg egészségvédelmét: elegendőnek tartja megjelenésének adminisztrálását. Másrészt technikailag kivitelezhetetlen, mert a mintegy 6000 háziorvos egy-két év alatt nem tudja megszűrni a tízmilliós lakosságot - véli Kollai Balázs. Egy háziorvoshoz hazánkban átlag 1700 biztosított tartozik, közülük évente körülbelül négyszáz jelenik meg rendszeresen a rendeléseken. A többiek "becsábítása" szinte kivihetetlen. A majd 6000 praktizáló háziorvosnak a szabadságokat, hétvégéket leszámítva naponta mintegy tíz embert kellene felülvizsgálnia, ami plusz öt óra munkát jelentene a szokásos betegforgalmon felül. A folytonos felülvizsgálatok egész egyszerűen megbénítanák a szakrendeléseket, forrás nélküli pluszmunkával terhelnék a háziorvosokat, adminisztrációvá silányítanák a rendszeres, indokolt felülvizsgálatokat.

A demonstráció során a tervek szerint mintegy 4600 háziorvos országszerte egyszerre utalja majd be 10-10 betegét a megyeileg illetékes rendelőintézet laborjába vércukor- és koleszterinszint-mérésre. A megmozdulás teljesen törvényszerű, sőt a vonatkozó jogszabályok teljes körű betartására irányul - mondta Kollai Balázs, a Maposz elnöke.

A tiltakozás minden bizonnyal megbénítja majd a laboratóriumi munkákat, hiszen összesen mintegy 50 ezer plusz járó beteg ellátását kellene teljesítenie a szakrendeléseknek. Fejér megyében összesen 274 háziorvos dolgozik, az általuk naponta laboratóriumi vizsgálatra beutalt betegek száma 300-400 körüli, őket a megyei Szent György Kórház látja el. Egy 2700 fős napi tömeget nem tudnánk kezelni - mondta Horváth Éva, az osztály helyettes vezetője. Kollai Balázs hangsúlyozta: nem a rendelőintézetek ellen cselekednek, de a hibás rendelet betartásából eredő negatív hatásokra másképpen nem lehet felhívni a figyelmet.

- Az akció sikerét nagymértékben a betegek segítőkészsége dönti majd el - mondta Kollai Balázs. - Kollégáink minden esetben elmondják majd a beutaltaknak, hogy nagyobb tömegre számítsanak a rendelőintézetben, de mindez értük is történik. A háziorvosok csak olyanokat utalnak majd be a szakrendelésre, akiknek arra egyébként is szükségük van.

A Maposz tagjainak kiküldött levelében felhívja a figyelmet arra, hogy több olyan rendelet született az elmúlt időben, amelyek megalkotásakor figyelmen kívül hagyták a betegek, az orvosok érdekeit. Az egészségügyi kormányzat ígéretei ellenére sem tett semmit a szövetség kérésére. A demonstrációban részt vevő orvosokat nem kérhetik majd számon, hiszen az előírások pontos betartásával teszik, amit tesznek - derül ki a 4600 orvoshoz ma elküldött levélben.

(Népszava)

Ajánló: