Pallag László alulmaradt az olajbizottsággal szembeni vitában

Szokatlan egyet nem értés jellemezte az olajbizottság hétfői, rendkívüli ülését. A bizottsági tagok egymás után bombázták kérdéseikkel Pallag Lászlót, a bizottság kisgazda elnökét. A politikust képviselőtársai az ügyrendi szabályok megsértésével vádolták, amiért Pallag egy sajtótájékoztatón felismerhetően írt körül egy zárt ülésen meghallgatott személyt, emellett nyilvánosságra hozta az ülésen elhangzottak egy részét. Pallag az ülés után azt mondta: nem érzi úgy, hogy a vádlottak padjára került.

Pallag László
Az olajbizottság hétfői, rendkívüli ülésén a bizottság elnöke, Pallag László kisgazda képviselő került a tanú szerepébe. A bizottság tagjai azt akarták tudni: miért hozta Pallag nyilvánosságra a korábban zárt ülésen meghallgatott Nógrádi Zsolt vállalkozó vallomásának egy részét a bizottság tudta nélkül, illetve miért írta annyira körbe a tanút, hogy a másnapi újságokban már név szerint szerepelt Nógrádi.

A meghallgatott tanú vámosokról, rendőrökről és politikusokról tett terhelő vallomást, például Lezsák Sándor MDF-es politikust, Szabó Iván volt pénzügyminisztert és Pintér Sándort, akkori országos rendőrfőkapitányt említette. A meggyanúsított személyek sorban feljelentették Pallagot.
Nógrádi a szőkített olaj vásárlói között említette a Volánt, a BKV-t, a Malévot, a Mahartot, a Hungarocamiont és a honvédséget is, akik szintén sorban visszautasították a szerintük alaptalan vádakat.

Pallag a bizottság előtt azzal védekezett, hogy csak a meghallgatott személyének kilétére vonatkozott a zárt ülés - és ő nem nevezte meg név szerint az illetőt -, az ülésen elhangzottak titokban tartásával viszont szerinte "ellaposodott volna a bizottsági munka". "Azt akartam, hogy az emberek jobban figyeljenek ránk, és ezt el is értem" - mondta a bizottság elnöke.

Több képviselő is Pallag szemére vetette, hogy míg korábban érdemi munka folyt a bizottságban, és egyhangúan hozták meg döntéseiket, addig mára már teljesen megváltozott a munkastílusuk.

A kisgazda elnök ritkán tudott érveket felhozni igaza mellett, folyamatosan kitért a válaszadás elől, illetve olyan módosító javaslatokkal állt elő, amelyek a bizottság tagjai szerint késleltették volna a munkájukat. Az elnök többször nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a képviselők indítványait; nem egy esetben a titkársági vezető győzte meg diszkréten Pallagot, hogy mégiscsak rendelje el a szavazást. Végül hét ügyrendi kérdésben döntött a bizottság.

A határozatok értelmében kedd délig Pallag László elküldi a Legfőbb Ügyészséghez a Nógrádi Zsolt meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet, hogy megvizsgálhassák: igazak-e a vállalkozó állításai. Pallag ebben az esetben először azzal védekezett: még folytatódik a tanú meghallgatása. Ezen több képviselő is meglepődött. Balogh László MDF-es képviselő szerint a 3 és fél órás meghallgatás után már senkinek nem volt több kérdése és a tanúnak sem volt több mondandója. Kóródi Mária SZDSZ-es képvselő végül azt javasolta: ha lesz második meghallgatás, annak a jegyzőkönyvét később szintén küldjék el Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Megszavazták azt is, hogy a legfőbb ügyész képviselője ezentúl a zárt üléseken is vegyen részt, így jobban nyomon követhető a bizottság munkája az ügyészség számára.

Az egyik legtöbb vitát kiváltó javaslat az volt: Pallag kedd délig helyezze el a bizottság titkárságán az összes birtokában lévő, olajügyekkel kapcsolatos iratot. Balogh László szerint ugyanis még egy bizonyítékkal sem találkoztak, miközben Pallag "folyton bizonyítékokról, meg valami videokazettáról beszél".
Pallag többször közölte: azért nem adja át a dokumentumokat, mert csak egy részük érkezett a bizottság számára, másik részét név szerint ő kapta, és a szakértői folyamatosan rendezik az iratokat. Hozzátette: a munka előrehaladtával, fokozatosan kívánja benyújtani az iratokat.

A bizottsági tagok nem fogadták el Pallag válaszát, mondván: "attól, hogy a bizottság beletekint a dokumentumokba, Pallag szakértői még nyugodtan rendezgethetik őket".
Az elnök erről a kérdésről sem akart először szavazást elrendelni, de végül engedett a nyomásnak; a bizottság egy tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.
Pallag végül az ülés után csupán annyit mondott: természetesen benyújtja a dokumentumokat, lefeljebb egész éjszaka nem alszik, hanem rendezgeti őket.

Az ülés után hozzátette: "azt azért nem érti, mire fel ez a nagy sietség a képviselők részéről, hogy most mindenki a dokumentumokat követeli". Pallag közölte: korábban is odaadta volna, de senki nem kérte. Kóródi Mária ennek ellenkezőjét állította: szerinte Pallag visszautasította kérését.

Döntés született arról is, hogy a nyilvánosság biztosítása érdekében ezentúl csak előzetes, külön határozathozatal esetén lehet zárt ülést elrendelni. Ezt a döntést csupán csekély többséggel szavazta meg a bizottság, mert többen attól féltek: ha nem biztosítják a tanúk inkognitóját, az sokakat elrettent attól, hogy megjelenjen a bizottság előtt.

Nógrádi Zsolt és egy korábban zárt ülésen meghallgatott tanú vallomásának jegyzőkönyvét a bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza. Előtte azonban eljuttatják azokat az adatvédelmi biztoshoz, hogy nézze át: a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásával nem sérül-e a tanúk személyiségi joga.
Pallag tiltakozott a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozása ellen, és azzal védekezett: ezzel megzavarhatják az ügyészségi munkát. A képviselők - elsősorban az MSZP-s Vastagh Pál - azonban közölte: korábban Pallag mondta, hogy az ügyészség gátolta az olajügyek felgöngyölítését, tehát a nyilvánosság csak "jót tehet".

A bizottság azt is kérte: nevezze meg az elnök azokat az országgyűlési képviselőket, akikről a korábbi sajtótájékoztatón azt mondta: "szabálytalan ügyleteik voltak". Pallag szerint ugyanis a képviselők 20 százaléka, tehát körülbelül 70 ember "nem tiszta". A képviselők szerint ezek súlyos vádak, ezért kérték a neveket. Pallag ezt visszautasította, és azt mondta: forduljanak Áder János házelnökhöz, hogy "tegyen rendet".
A kisgazda politikus az ülés után újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta: ez egy "politikai" kijelentés volt, és arra értette, hogy az utóbbi hat évben a képviselők 20 százalékának volt szerinte "zűrös ügye". "Nem vagyok bolond, hogy neveket mondjak, holnap 70 per szakadna a nyakamba" - tette hozzá.

A bizottság úgy döntött: mégsem kéri fel szakértőnek Szikinger István alkotmányjogászt, mivel időközben az előzetes letartóztatásban lévő Tasnádi Péter védőügyvédje lett. A képviselők úgy látták: védőügyvéd nem kaphat titkos dokumentumokat a kezébe.

A következő ülés jövő hét hétfőn, 10 órakor lesz. Akkor ismét meghallgatják Nógrádi Zsolt vállalkozót, és Dunai Imre volt ipari minisztert. Egy későbbi időpontra Pintér Sándor belügyminisztert is felvették a meghallgatottak listájára.

Pallag az ülés után azt mondta az újságíróknak: nem érzi, hogy a vádlottak padjára került. Szerinte ez az ülés csak előrelendíti a bizottság munkáját, és mindannyiuknak ez a célja.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. június 9.)