Tóth Istvánné, a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója közölte: a közigazgatási hivatal fogyasztóvédői minden évben nyáron országszerte ellenőrzéseket végeznek a jégkrémeket, parfékat és egyéb fagylalttermékeket forgalmazó vendéglátó- és élelmiszeripari helyeken. Az előállítás és értékesítés közegészségügyi szabályainak betartását ellenőrző vizsgálat áprilisban újabb szempontokkal egészült ki, ugyanis a megfelelő minőség dokumentálása mellett kötelező egy úgynevezett fagyaltkönyv bemutatása.
- A nyersanyagok összetételét, a lefagyasztás és a termékek minőségmegőrzésének pontos idejét tartalmazó nyilvántartás hozzájárul a fagylaltok szállítása, valamint tárolása során felmerülő egészségügyi veszélyek mérsékléséhez - mondta Tóth Istvánné.
A szigorodó fagylaltminőségi ellenőrzést előíró törvényt az Egészségügyi Minisztérium a gazdasági és földművelésügyi tárcával együtt terjesztette tavaly decemberben a Parlament elé. Az ellenőrzéseket korábban egy 1983-ban hozott törvény alapján végezték, ám a szaporodó fagylaltozók és azok egyre bővülő kínálata miatt szükséges volt új jogi háttér biztosítása.
Az új jogszabályok szerint a fogyasztóvédelmisek által a helyszínen kiszabott élelmezésügyi szabálysértési bírságok összege a 150 ezer forintot is elérheti.
(MTI)
Ajánló: