Kórházba költözik a honvédelmi tárca

A kormányzati ciklus végéig a Honvédelmi Minisztérium és a honvéd vezérkar új helyre költözik: a Központi Honvédkórházba - értesült a Népszava. A befejezetlen épület áttervezése elkezdődött, a profilváltás szakértők szerint minimum ötmilliárd forintba kerül. Egyes információk szerint bizonytalanná vált Szabó János honvédelmi miniszter pozíciója.

Kormányzati körökből a Népszava úgy értesült, hogy az utóbbi hónapokban megingott Szabó János honvédelmi miniszter bársonyszéke. Az ellenzéki pártok mellett koalíciós politikusok is nehezményezik, hogy a haderőreform nagyon vontatottan halad, ami részben annak tulajdonítható, hogy a szaktárca és a honvéd vezérkar integrációjának részleteit a minisztérium máig nem dolgozta ki.

Kisgazda politikusok emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyíregyházi alakulat jövőjét illetően ellentét alakult ki Szabó és Torgyán József pártelnök között. A Népszava úgy tudja, a helybéliek meggyőzték Torgyánt arról, hogy Nyíregyházán szükség van a katonai alakulatra, amit a pártelnök jelzett is a honvédelmi tárca vezetőjének. Ennek ellenére a haderőreform különböző munkaanyagaiban az szerepel, hogy a nyíregyházi alakulatot Debrecenbe helyezik át. Torgyán ezért arra figyelmeztette Szabót, hogy a kisgazdapárt delegálta a miniszteri bársonyszékbe, és ha erre szükség van, a párt is hívja vissza.

Lányi Zsolt, a parlament honvédelmi bizottságának elnöke kisgazda politikusi minőségében megerősítette a Népszavának, hogy a nyíregyházi alakulat sorsa miatt volt konfliktus, de hogy a két miniszter ezzel kapcsolatban mit mondott egymásnak, arról illetékesség hiányában nem kívánt nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy megingott-e a bizalom Szabó iránt, Lányi azt mondta, hogy személy szerint Szabóval semmi problémája nincs, a minisztérium munkájában azonban lát kivetnivalót. Bizonyos tekintetben lassúnak tartja a haderőreform végrehajtását, más szempontból szakmailag vitat néhány már meghozott döntést. Nem ért egyet a katonai oktatási bázis leépítésével, a parancsnoki képzés tervezett formájával, valamint a katonai középiskolák megszüntetésével. Lányi leszögezte: ez nem politikai nézetkülönbség, hanem olyan szakmai vita, amely nem érinti Szabó János alkalmasságának vagy alkalmatlanságának kérdését.

A Népszava értesülése szerint végérvényesen eldőlt a Központi Honvédkórház új épületének a sorsa: minisztérium lesz belőle. A tárca vezetői már tavaly barátkoztak a gondolattal, amiről akkor hírt is adtunk. Végérvényessé a minisztérium és a vezérkar várható ? egyes vélemények szerint talán jövőre meg is valósuló - integrációja tette.

A tervek szerint az állami nagyberuházásként induló, soha be nem fejezett és 1993 óta egyetlen téglával sem gazdagodott épületbe költözik majd a honvédelmi ágazat teljes irányító és szervező apparátusa. Az elképzelés szerint megválnak a Lehel úti, valamint a Hűvösvölgyi úton lévő objektumtól és a tárca Balaton utcai "fellegvárától" is. Ez utóbbira egyébként a közelmúltban 200 milliót költöttek, hogy az épületet a NATO titkosítási és biztonsági követelményeinek megfelelővé tegyék.

A Honvédkórház építésének előkészületei 1984-ben indultak, és 1993-ig több mint 10 milliárd forintot költöttek rá. Időközben soha nem használt egészségügyi berendezésekkel is gazdagodott, de máig is csupán fantomház. A döntést szinte egyik napról a másikra hozták, a Népszava értesülései szerint ugyanis a legutóbbi főorvosi tájékoztatón még a kórházi funkció átstrukturált fenntartásáról beszéltek az illetékesek.

Katonai körökből arról értesült a Népszava, hogy "féltitkos" megbízással már dolgoznak a befejezetlen épület áttervezésén, amelynek az alagsorában működik az egyébként lepusztult pavilonokban tevékenykedő régi Honvédkórház kórbonctana.

Becslések szerint ez a "profilváltás" újabb, minimum 5 milliárd forintjába kerül majd a Honvédelmi Minisztériumnak. A döntés racionalitása kérdéses, mivel a haderőreform elkezdéséhez szükséges milliárdok sem állnak rendelkezésre. Csupán a létszámleépítéssel kapcsolatos ügyek rendezésére 35 milliárd, valamint az alakulatok költöztetésére, a technika és az ember áttelepítésére mintegy 100 milliárd forintra lesz szükség.

(Népszava)

Ajánló: