Belviszály a szocialistáknál

Szerencsétlennek tartják az MSZP vezető politikusai azt a csütörtöki Németh Miklós-nyilatkozatot, amely szerint az exkormányfő akár a miniszterelnök-jelöltségben is "küzdelembe száll". Van, aki szerint mindez megosztja a szocialista pártot, és ez nem tesz jót az MSZP-nek a novemberi kongresszus előtt.

"Nem azért jöttem haza, hogy pártelnök legyek, hiszen az MSZP-nek már van elnöke, de azért sem jöttem, hogy a sor végére álljak. Én valami másért szállok küzdelembe. Ha ez a miniszterelnökség, akkor azért" - nyilatkozott a Népszabadság híradása szerint Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő a hatvani televíziónak.

A Magyar Hírlapnak több szocialista politikus úgy értékelte Németh kijelentését, hogy - amennyiben valóban így hangzott el Németh nyilatkozata - az megtörheti a volt miniszterelnök és a Kovács László MSZP-elnök közötti kapcsolatot.

Szerencsétlen kijelentést tett Németh Miklós, amely komoly taktikai hiba volt - fogalmazott a szocialista frakció egyik vezető tisztségviselője. A képviselő szerint Németh ezzel a párton belüli status quót bontja meg, s ez a novemberi tisztújító kongresszus előtt belső feszültségeket okozhat. A politikus úgy véli: a rosszul megfogalmazott mondat inkább azt jelenthette, hogy az MSZP-n belüli teljes skálát akarta kifejezni az exkormányfő, ám félreérthetően fejezte ki magát.

Az lesz a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje 2002-ben, aki a népszerűségi listákon Göncz Árpád sajnálatosan megüresedő helyére tud lépni - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Suchman Tamás. A képviselő úgy véli: ez nem szimpátia kérdése, hanem racionális következtetés. Az MSZP-nek kötelessége leváltani a mostani kormányt - fogalmazott a politikus.

A Horn-kormány egykori minisztere kijelentette: ha Németh Miklósnak sikerül meggyőznie a lakosságot, ő lehet az ország első számú irányítója, ha viszont Kovács László lesz sikeresebb, belőle lehet miniszterelnök.

A szocialista párt egyik vezetője lapunknak úgy fogalmazott: ha Németh Miklós már a választások előtt két évvel a miniszterelnök-jelöltségről nyilatkozik, előre hozhat egy olyan háborút közte és a párt elnöke között, amelynek elhalasztására eddig nagy esély volt.

A politikus szerint többek számára eddig is nyilvánvaló volt, hogy Németh - még ha nem is ennyire direkten - a miniszterelnökségben gondolkodik, de az éppen kialakuló békének vége van, ha hazatérése után néhány héttel a Kovács Lászlóval folytatott tárgyalások eredményeivel ellentétesen nyilatkozik erről.

Kovács Lászlót, a szocialista párt elnökét a Magyar Hírlap lapzártáig nem tudta utolérni.

(Magyar Hirlap)