A közterület-fenntartó is beperelte az Elműt

Perrel, politikai csatározásokkal, rendkívüli közgyűléssel folytatódik a fővárosi kábelbotrány.

Már nemcsak a fővárosi önkormányzat, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) is perben áll a Budapesti Elektromos Művekkel (Elmű). A közműcég szerint az áramszolgáltató megtévesztette őket, s ezért érvénytelennek tekintik a szerződést a 307 kilométer hosszú föld alatti csőrendszer hasznosításáról - tudta meg a Magyar Hírlap a birtokába került dokumentumból.

A hálózatot a főváros hasznosítani szeretné, mert abba távközlési kábelek telepíthetők. Az FKF szerint az Elmű meg akarta hiúsítani a pályázatot azzal, hogy a csövek elfoglalásával monopolhelyzetbe hozza egyik telekommunikációval foglalkozó cégét. A FKF olyan kábeleket talált a csövekben, amelyeket a szerződés aláírása után húztak be, holott a szerződés csak a már korábban behúzott műtárgyakat legalizálta volna. Az Elmű így megtévesztette az FKF Rt.-t. A közműcég azt akarja elérni, hogy bíróság kötelezze az Elműt a kábelek eltávolítására - áll a dokumentumban.

Az Elmű még nem kapott hivatalos tájékoztatást a keresetről, ezért Boross Norbert kommunikációs igazgató nem reagált a dokumentum tartalmára. Annyit közölt, hogy a jövő hét elején ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a főváros vezetésével.

Továbbra is azt szeretnék, hogy ne érje a céget hátrányos megkülönböztetés. Továbbra is tart a politikai vihar a városházán. Az MSZP- frakció rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, ahol arra várnak választ Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy mit intézett - közölte lapunkkal Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető. A távirati iroda úgy tudja, a szocialisták ismét elvennék Atkári János főpolgármester-helyettestől a kábelügyet, és egy bizottság hatáskörébe utalnák, mert tarthatatlannak vélik a további halogatást.

A Magyar Hírlap értesülései szerint az MSZP egy héttel ezelőtt már készült rá, hogy szembeforduljon Atkárival, s még az SZDSZ-frakció is megosztott volt ebben a kérdésben. Végül azonban egyeztetések sorozata után Demszky Gábort bízták meg a tárgyalások vezetésével, aki ismét Atkári Jánosnak osztotta le a feladatot.

(Magyar Hirlap)