Valószínűleg távozik posztjáról Györgyi Kálmán legfőbb ügyész

A Népszava információi szerint távozik posztjáról Györgyi Kálmán legfőbb ügyész. Györgyi tegnap nem kívánta indokolni, miért kívánja benyújtani lemondását. A parlamentben a médiatestületek megválasztásáról szóló határozati javaslat szavazásakor az MSZP és az SZDSZ frakciója kivonult az ülésteremből.

A Népszava információi szerint lemond posztjáról Györgyi Kálmán legfőbb ügyész. Értesülésünket több hivatalos forrás is megerősítette. Györgyi Kálmán kedd este nem kívánt nyilatkozni. A legfőbb ügyész lemondólevelét feltehetően ma adja át Göncz Árpádnak, mert az államfő tegnap Győrben tartózkodott. Az esetleges lemondást nem kell elfogadni. A legfőbb ügyész jelölése az államfő jogköre.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter "folyosói pletykaként" hallott a legfőbb ügyész lemondásáról, egyelőre azonban nem kívánt nyilatkozni. Abban biztos, hogy a legfőbb ügyész esetleges távozása nem függ össze az ügyészség kormány alá rendelésével. Dávid Ibolya egyébként reményét fejezte ki, hogy a hír nem igaz. Információink szerint Györgyi Kálmán azért mond le tisztségéről, mert a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának működésével kapcsolatban egy hónapja nyilvánosságra hozott álláspontját Áder János, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz-MPP ügyvezető alelnöke és más vezető fideszes politikusok sem vették figyelembe. Áder legutóbb a házbizottság hétfői ülése után jegyezte meg: ő az Alkotmánybíróság döntéséhez tartja magát, "mivel annak van jogi relevanciája". A házelnök nem kapott hivatalos értesítést a legfőbb ügyész lemondásáról.

A legfőbb ügyésznek a legnagyobb kormánypárt oldaláról kritizált álláspontja szerint nem tekinthető szabályszerűen megalakítottnak a kuratórium kizárólag kormánypárti oldal jelöltjeiből megválasztott elnöksége.

Szakértők szerint Györgyi Kálmán lemondásában közrejátszhat az is, hogy az Országgyűlés elnöke kedden csak a kormányoldal által jelölt neveket terjesztette fel szavazásra a médiakuratóriumok elnökségének megválasztásakor, s ez a legfőbb ügyész szerint azt jelentette: kétségbe vonják vagy legalábbis megkérdőjelezik pártatlanságát, amire ő mindig is büszke volt.

A legfőbb ügyész, akit az Országgyűlés a köztársasági elnök javaslatára hat évre választ meg, bármikor indoklás nélkül lemondhat a posztjáról. Távozása előtt a köztársasági elnök közvetítésével az Országgyűlés elnökéhez egy úgynevezett jognyilatkozatot kell küldenie. A megbízatásról való lemondás ideje hat hónap, amely akkor kezdődik, amikor Györgyi Kálmán nyilatkozata megérkezik Áder János házelnökhöz.

A legfőbb ügyész egyébként tanácskozási joggal vehet részt az Országgyűlés, valamint az Alkotmánybíróság ülésén. Egyebek mellett kezdeményezheti jogszabály kibocsátását, törvény alkotását, módosítását vagy hatályon kívül helyezését. Javasolhatja az Alkotmánybíróságnál egy adott jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatát, az ügyészség és más szerv közötti hatásköri összeütközés megszüntetését.

(Népszava)