Őrizetbe vették a London Bróker Rt. vezérigazgatóját

A rendőrség hétfőn őrizetbe vette a London Bróker Rt. vezérigazgatóját - erősítette meg a Népszabadságban megjelent hírt Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője, aki az üggyel kapcsolatban többet nem kívánt elmondani.

Zamecsnik Péter, a vezérigazgató védőügyvédje elmondta: a London Bróker Rt. vezérigazgatóját, K. Tibort a rendőrség azért vette őrizetbe, mert attól tartanak, hogy nehezítené vagy meghiúsítaná az ismeretlen személy ellen sikkasztás bűntett alapos gyanúja miatt indult eljárást. Hozzátette: ez azért furcsa, mert a több hónapja indult eljárás során védence az első perctől kezdve együttműködött a hatóságokkal, minden iratot a rendelkezésükre bocsátott.
A BRFK nyomozói hétfőn tartottak házkutatást a vezérigazgatónál, majd a déli órákban vették őrizetbe.

A London Bróker Rt. tavaly augusztus 25-én jelentette be: nem teljesít semmilyen kifizetést, illetve transzferálási megbízást, mivel egyes átutalásokkal kapcsolatban visszaélésekre gyanakodtak. A megnövekedett kifizetéseket a társaság már nem tudta tovább finanszírozni, tőzsdeszámlái fedezetlenek maradtak, így szükségképpen felfüggesztették tőzsdei kereskedési jogát. Az ÁPTF a brókercéghez felügyeleti biztost rendelt ki.

A bajba jutott brókercég illetékesei közben sikeres tárgyalásokat folytattak a cég eladásáról egy svájci-izraeli befektetőcsoporttal.
Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet november 17-én közölte: a tulajdonosváltás jóváhagyásához csak néhány hiánypótló dokumentumot kell benyújtania a vevőknek, és ha ez megtörténik, akkor a felügyelet megadja az engedélyt. A brókercég működésének felfüggesztését az ÁPTF többször meghosszabbította.

Január 14-én ismeretlen tettes vagy tettesek meggyilkolták R. Ignácot, a brókercég egyik közvetett tulajdonosát. Az rt. akkori tájékoztatása szerint az áldozat 1999. november 4-ig volt tagja volt a London Bróker Rt. igazgatóságának. A brókercég tulajdonosa a részben az R. Ignác tulajdonában lévő Portofinó Kft. volt. A kft. a brókerház tulajdonjogát 100 százalékban átruházta egy svájci-izraeli befektetőcsoportra.

Az ÁPTF valószínűleg kedden dönt arról, hogy a hiánypótlás után engedélyezi-e a említett külföldi befektetőnek a London Bróker megvásárlását.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 14.)