MDF: elutasított válaszok

A parlament keddi interpellációs időszakában eddig némileg szokatlan módon két MDF-es interpelláló sem fogadta el a kormány képviselőjének válaszát.

Lezsák Sándor a hátrányos helyzetben lévő kistelepülések iskolájának megőrzésével kapcsolatban, Varga István pedig a vidéki vasútvonalak megszüntetésével összefüggésben mondott el interpellációt. A kormány képviselőjének válaszát azonban egyikőjük sem fogadta el, szemben az Országgyűlés többségének döntésével. Herényi Károly, az MDF képviselője kérdésünkre azt mondta, mindkét interpelláció esetében az egyéni mandátummal a parlamentbe jutott képviselő helyi problémákat vetett fel. Mivel nem tartották kielégítőnek a válaszokat, nemmel szavaztak. Herényi szerint ebben semmi rendkívüli nincs, mert ilyesmi gyakran előfordul a parlamentáris demokráciában. Éppen ezért felesleges összefüggéseket keresni az interpellációk elutasítása és az MDF, illetve koalíciós partnerei között az utóbbi időben tapasztalt villongások között.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese Herényi Károlyhoz hasonlóan elmondta, nem kell koalíciós konfliktust keresni az el nem fogadott interpellációk hátterében. A kormánypárti politikus szerint a témák tartalma érintette annyira mélyen az MDF-es képviselőket, hogy azok a koalíciós fegyelem ellenére nem fogadták el a kabinet tagjainak válaszát.

Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kijelentette: a demokrata fórumnak kell azt tudnia, hogy számukra meddig tart a koalíciós fegyelem. A kisgazda politikus szerint ennek következményeivel az MDF parlamenti frakciójának kell számolni.

(Népszava)