A mozgáskorlátozottak gépkocsi-támogatásának egyharmadával visszaéltek

A súlyosan mozgáskorlátozottak gépkocsiszerzési támogatását az érintettek csaknem egyharmada nem megfelelően használta fel az elmúlt évben. Harrach Péter szociális és családügyi miniszter közölte: a visszaélésekben érintett autókereskedőknél a tárca APEH-vizsgálatot kezdeményez.

A vizsgálatban annak az 5277 utalványnak a felhasználását követték nyomon, amelyet az elmúlt évben adtak ki és váltottak be. Az igénybe vevők 27,5 százalékának nem volt a nevén a megvásárolt gépkocsi 2000 februárjában. Ezen a körön belül az érintettek 15 százaléka a vizsgált időszakban eladta autóját. Az esetek 1,6 százalékában a gépkocsi már a támogatás igénybevételét megelőzően, sokszor több éve a jogosult vagy családtagja nevén volt. A minisztériumnak alapos a gyanúja, hogy ezekben az esetekben fiktív vásárlások történtek. Harrach Péter kiemelte azokat az eseteket, amikor az autókereskedők azonos rendszámra kétszer, egy esetben háromszor nyújtottak be számlát a minisztériumhoz. Az országos összesítés szerint 1538 esetben nem megfelelően használták fel a támogatási utalványokat. Bács-Kiskun megyében a kiosztott utalványok mintegy 40 százalékát szabálytalanul használták fel. Ez az arány Budapesten, Pest, Nógrád, Heves, Békés, Borsod-Abaúj- Zemplén és Csongrád megyében csaknem 30 százalékos. Vas megyében ugyanakkor az utalványok 7,5 százalékát használták fel szabálytalanul.

A vizsgálat megállapította, hogy a támogatással megvásárolt autók döntő többségének ára 500-700 ezer forint között mozgott. Ennek alapján feltételezhető, hogy elavult kocsikat értékesítettek, amelyek fenntartási költségei magasak. Kiderült az is, hogy a kormányrendelet nem tiltja a támogatással vásárolt gépkocsik akár azonnali újraértékesítését.
Nem írja elő jogszabály az ellenőrzést, a támogatottak kötelezettségeit, és nem ad lehetőséget azoknak az autókereskedőknek a kizárására, amelyeknél fennáll a visszaélés gyanúja. Braun Judit, a minisztérium ellenőrzési főosztályának vezetője szerint a visszaélésekkel okozott kár százmillió forintos nagyságrendű lehet. A mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési támogatásának felső határa az elmúlt évben 300 ezer forint volt. Azoknak, akik nem megfelelően használták fel a támogatást, vissza kell fizetniük ezt az összeget.

(MTI)

Ajánló: